Henk Meulenkamp op de mozaïekbank in Neede. Foto: Hans Prinsen
Henk Meulenkamp op de mozaïekbank in Neede. Foto: Hans Prinsen

Henk Meulenkamp: blij met zijn werk, trots op ProWonen

BORCULO - Henk Meulenkamp, directeur bestuurder van ProWonen, trekt op 1 augustus na 42 jaar de deur van de woningcorporatie achter zich dicht. Hij gaat met pensioen.

"Het is mooi en boeiend werk", verklaart Meulenkamp zijn jarenlange inzet. "Het is werk dat er toe doet. Wonen is immers een primaire levensbehoefte. Je kunt er het verschil maken, zowel voor wat betreft sociale huur, als voor mensen die vanwege hun leeftijd of beperking zorg nodig hebben. Het geeft mij voldoening iets te bedenken waarmee je het welzijn van mensen en de leefbaarheid kunt verbeteren."

Als voorbeeld noemt hij: "Vroeger moest een oudere die aan dementie leed naar een regionaal verpleeghuis. Dat was vreselijk, voor de persoon zelf én voor de mensen eromheen. Ik ben trots dat we kleinschalige woonvormen hebben kunnen realiseren zodat mensen in hun eigen woonomgeving kunnen blijven. We hebben dat gedaan in Eibergen, Neede, Ruurlo, Vorden, Lichtenvoorde en mede mogelijk gemaakt in Zelhem."

In Vorden werd de omgeving van het verzorgingshuis aangepast. "Het oude verzorgingshuis is gesloopt. Een klein deel van de bestaande bouw is omgebouwd tot verpleeghuisplaatsen. Eromheen zijn nieuwe woningen gebouwd. Het is een mooi park geworden met allerlei soorten woonvormen voor mensen die zorg nodig hebben, van licht tot zwaar. En er is een ontmoetingsruimte." Voor Ruurlo, waar het verzorgingshuis verouderd is, zijn soortgelijke plannen gemaakt met de zorgverlener Sensire. Meulenkamp vervolgt: "Daar komt eveneens een complex aan woonvormen waar mensen kunnen blijven wonen, ook als ze steeds zwaardere zorg nodig hebben. Zoiets realiseren maakt me blij en ik ben dan trots op onze organisatie."

Niet alleen de zorg heeft zijn aandacht, de belangen van ‘gewone’ huurders verliest hij evenmin uit het oog. "Jaren geleden bleken de wijken De Berg in Neede en De Koppel in Borculo sterk verouderd. Er dreigde verloedering, de leefbaarheid stond onder druk. We hebben groot onderhoud gedaan, gesloopt en nieuwgebouwd. Nu zijn de wijken weer vitaal. Mensen wonen er weer graag."

Lange lijst
Meulenkamp noemt het centrumplan in Eibergen waar door de jaren heen veel vernieuwd is. Hij noemt ook het appartementengebouw Meindershof in Hengelo met bedrijfsruimte op de begane grond, waar de bibliotheek onderdak heeft. En hij haalt een experiment in Lichtenvoorde aan met verschillende vormen van warmtevoorziening vooruitlopend op het aardgasvrij wonen. Zelhem is een plaats waar nog behoefte is aan uitbreiding van woningen. "Gelukkig hebben we daar een aantal locaties kunnen vinden: de voormalige Rabobank en postkantoor en het oude kerkgebouw De Vlam", zegt Meulenkamp. "Dat zijn drie projecten waar we enkele nieuwe gezinswoningen en levensloopgeschikte woningen gaan bouwen"

En dan komt hij terug bij de zorg, want een van de vele bijzondere projecten waar ProWonen bij betrokken was, wil hij absoluut noemen: de zorgboerderij in Haarlo waar wonen en zorg worden gecombineerd. Toen de initiatiefnemer ziek werd, nam ProWonen het onroerend goed over. Meulenkamp voelt daar nog steeds voldoening bij. "Nog steeds kom ik er zeker een keer per jaar. Daar gebeurt zoveel voor de bewoners waar mensen blij van worden. En ik dus ook."

Anderen over samenwerken met Henk Meulenkamp
Maarten van Rixtel, bestuurder Sensire: "Met plezier kijk ik terug op de samenwerking met Henk. Ik koester dierbare herinneringen. Het begon in Neede waar ProWonen, Sensire, de gemeente en het verzorgingshuis mooie ambities hadden voor de zorg. Helaas viel dat ideaal in duigen toen er allerlei veranderingen kwamen in regelgeving, waar zorgorganisaties en woningcorporaties mee te maken kregen. Henk heb ik ervaren als een rustige man, iemand die niet snel risico’s neemt, maar wel heel geïnteresseerd was om in Neede een nieuw concept uit te proberen, want hij heeft een groot zorghart."

Ton Schepers, gepensioneerd medewerker van ProWonen: "Henk en ik hadden van 2000 tot aan mijn vroegpensioen in 2010 een intensieve samenwerking. Ik was manager financiën, Henk was mijn directeur. De samenwerking heb ik als zeer plezierig ervaren. Henk gaf mij alle ruimte en verantwoordelijkheid. Ik kon altijd rekenen op zijn steun en adviezen. Het lukt ons meestal nog één keer per jaar met elkaar uit eten te gaan en bij te praten."

Patricia Hoytink-Roubos, oud-wethouder Berkelland en nu burgemeester gemeente Overbetuwe: "Ik ken Henk vanuit mijn periode als wethouder met de portefeuille Wonen in de gemeente Berkelland, van april 2014 tot en met april 2019. Ik heb Henk in die vijf jaar leren kennen als een pragmatische en betrokken directeur-bestuurder, die verder keek dan puur de regels vanuit de wetgever maar vooral keek naar wat een en ander betekende voor de huurders van ProWonen."

Meer berichten
 

Dagelijks het laatste nieuws in je mailbox ontvangen?

Aanmelden