Mans Koster en Herbert Leussenkamp met het Wapen van Neede. Foto: Rob Weeber
Mans Koster en Herbert Leussenkamp met het Wapen van Neede. Foto: Rob Weeber

Vlag met wapen van Neede te koop

NEEDE - Het is alweer even geleden dat het wapen van Neede, niet te verwarren met de vlag van Neede, fier in de masten van het dorp wapperde. Na de fusie tot Berkelland echter verdween het naar de achtergrond. Nu de historie van Neede nadrukkelijk weer in de belangstelling staat, mede door 75 jaar Bevrijding en de komende opening van de Canon Neede, werd het volgens Mans Koster tijd om het wapen te herintroduceren.

Het Wapen van Neede werd op 13 november 1931 officieel verleend aan de gemeente Neede en combineert een rijk en roerig verleden. Het toont de wapens van het bisdom Münster met de Heerlijkheid Borculo. Het eerste en vierde kwartier toont het wapen van de heer van Borculo, drie koeken (bollen) van keel (rood), gevoerd op goud. De drie rode bollen zijn later ook terug te vinden in de Needse vlag. Het tweede en derde kwartier toont het wapen van de bisschop van Münster, een gouden balk, gevoerd op azuur. De oorspronkelijke rode kleur werd door de Hoge Raad van Adel uit esthetisch oogpunt vervangen door het azuur. Twee gouden leeuwen, gekeeld met tong en klauwen, flankeren als schildhouder. Bovenop het schild staat een kroon van drie bladeren en twee blauwe parels. De voet van het wapen is groen. Ook deze laatste was oorspronkelijk rood, maar moest veranderen in groen.

De vlag met het wapen van Neede is te bestellen bij de VVV en streekwinkel In Den Vlearmoes in Neede. De standaard afmeting bedraag 1,50 x 1,00 meter en kost 21,95 euro. Afwijkende afmetingen kunnen ook geleverd worden.

Meer berichten
 

Dagelijks het laatste nieuws in je mailbox ontvangen?

Aanmelden