Preventie-assistenten Saskia (links) en Marjolein. Foto: Rob Weeber
Preventie-assistenten Saskia (links) en Marjolein. Foto: Rob Weeber

Tandartspraktijk De Marke doet mee aan 'Gewoon Gaaf'

HENGEVELDE - Niemand wil gaatjes in zijn gebit en al helemaal niet in de kinderjaren. Toch komen gaatjes op jonge leeftijd veelvuldig voor. Onder vijfjarigen heeft een kwart er last van en bij elfjarigen is dat percentage zelfs 40%. Daarom ontwikkelde het Ivoren Kruis vorig jaar een individuele preventiemethode voor kinderen van 0-18 jaar met de naam ‘Gewoon Gaaf’. Vanaf deze maand neemt ook tandartspraktijk De Marke uit Hengevelde deel aan het programma.

Door Rob Weeber

De methode is overgewaaid vanuit Denemarken, waar een tandartsenechtpaar zeer goede resultaten behaalde met de mondhygiëne voor kinderen. Dat motiveerde het Ivoren Kruis om een dergelijk programma in Nederland te introduceren. Ook in Nederland is nog een enorme gezondheidswinst te behalen op cariësgebied. Gewoon Gaaf is een effectieve, individuele cariëspreventiemethode (methode ter voorkoming van gaatjes) voor kinderen van 0-18 jaar en hun ouders. De bedoeling is zorg op maat, wat betekent dat ieder kind, in samenwerking met zijn of haar ouders, zijn of haar eigen Gewoon Gaaf programma doorloopt.

Wie meedoet, heeft naar verwachting zo'n 70% minder kans op gaatjes, zo heeft wetenschappelijk onderzoek uitgewezen. In Hengevelde wordt het programma gedraaid door de preventieassistenten Saskia en Marjolein. Zij hebben de cursus bij het Ivoren Kruis gevolgd. "We hebben ontzettend veel zin om met de kinderen en hun ouders aan de slag te gaan,” aldus Saskia. "Het is een mooi programma waarbij we kinderen en hun ouders meenemen op reis naar effectieve gebitsverzorging en een gezonde mond. Bij de start krijgt ieder kind een Gewoon Gaaf stappenplanboekje mee, waarin zelfs de eigen foto wordt geplakt. Daarbij worden drie leeftijdscategorieën gehanteerd, 0-4 jaar, 4-12 jaar en 12-18 jaar. In het boekje houden we zorgvuldig de resultaten van ieder bezoek bij, wat goed gaat en wat eventueel beter kan. Verder krijgen de kinderen na ieder bezoek een eigen mondrapport mee, op basis waarvan het volgende bezoek gepland wordt. De frequentie verschilt per kind. Een gaaf gebit hangt namelijk niet alleen van goed poetsen en flossen af, maar ook van het type voeding dat het krijgt. Ook daarin kunnen wij de ouders adviseren. Een goed gebit is Gewoon Gaaf.”
Deelname aan het programma Gewoon Gaaf is gratis. Ouders die hun kinderen meenemen naar de (halfjaarlijkse) controle, kunnen zich op dat moment aanmelden. Men kan echter ook bellen naar de praktijk. Contact met De Marke kan via: info@tandartspraktijkdemarke.nl of 0547-333 782.


tandartspraktijk
demarke.nl/kinderen

www.gewoon-gaaf.nl

Meer berichten
 

Dagelijks het laatste nieuws in je mailbox ontvangen?

Aanmelden