Arie Wensink. Foto: Rob Stevens

Arie Wensink. Foto: Rob Stevens

Oude beelden van Eibergen op Youtube

Algemeen

Arie Wensink hanteert de camera al sinds begin jaren zeventig

Door Rob Stevens

EIBERGEN - De decembermaand. Wat is er dan leuker om in familieverband samen oude filmpjes en foto’s te bekijken? Arie Wensink filmt eigenlijk zijn hele leven al. En niet alleen in kleine kring. Hij heeft ook veel films geschoten tijdens optochten en evenementen in Eibergen in de periode tussen 1973 en 1985. Die zijn voor iedereen te zien op zijn Youtubekanaal ‘MounteggVideo’.

De wat belegener Eibergenaren kunnen zich wellicht nog herinneren een begincursus filmen te hebben gevolgd bij de inmiddels 75-jarige Arie. Het was de toenmalige Stichting Sociaal Kultureel Werk Eibergen die hem daarvoor vroeg. Arie Wensink: “Dat moet denk ik in 1978 zijn geweest. Ik leerde mensen de basisbeginstelen van het filmen en hoe je van het ruwe materiaal daarna met knippen en plakken een presentabele versie kon maken. Zo heb ik zelf in de loop van de tijd ook heel veel films gemaakt. De oudste zijn in super 8. Filmpjes van een minuut of drie-vier. Kosten destijds? Ik denk tocht gauw een gulden of vijftien. Best prijzig. Maar je moest daardoor wel goed nadenken over wat je met die drie minuten deed. Tegenwoordig wordt er zo goedkoop makkelijk en veel gefilmd dat je aan het kijken van de opnamen niet meer toe komt.”

Filmfestival
Nadat hij een jaar of tien die cursus had verzorgd werd Arie gevraagd of hij in de Huve een filmfestival wilde organiseren. Op zijn voorstel werden alleen Eibergse films gedraaid. Dat bleek een schot in de roos. De eerste keer werden films getoond van de periode 1946 tot 1979, allemaal op dubbel 8 en super 8 film. Beide konden met dezelfde projector worden geprojecteerd. Dat filmfestival is er nog steeds. De organisatie is nu in handen van de Historische Kring. Zo af en toe komen dan ook nog films van hem voorbij.
Wensink: “Het is niet toevallig dat nu mijn oude interesse weer boven komt. Normaal ben ik druk met optredens met de coverband Beatline. Ik speel slaggitaar. Maar door de corona zit dat er nu even niet in. Ik heb momenteel bijna honderd films op mijn Youtube-kanaal ‘MounteggVideo’ gezet. Leuk materiaal voor veel Eibergenaren. Ik heb nooit alleen mijn eigen kinderen op film gezet. Maar juist veel opnames gemaakt van evenementen, optochten en speciale gebeurtenissen. Dat is voor iedereen leuk. Voorbeelden? Vereniging Excelsior met muziek en dans in het Openluchttheater, Carnavalsoptochten eind jaren 70, het Internationaal Folkloristisch Dansfestival in 1982, de Eibergse Waterrodeo op het terrein van de voormalige Picker-fabriek in 1983, de Molendagen begin jaren tachtig, opnames bij de lagere school ‘Op den Esch’ en Kinderdagverblijf het Gruthuuske. Ik denk dat veel Eibergenaren bij het zien van de oude beelden zullen denken: “Jemig, wat zijn er veel van dood.”

Gedigitaliseerd
Wesink’s eerste film was er een van het eigen gezin in 1973. Zijn laatste super 8 film dateert uit de jaren tachtig. Hij heeft zelf zijn films gedigitaliseerd door ze te projecteren en op te nemen met een videocamera. Volgens Arie is het niet ideaal maar geeft het toch een redelijk resultaat.
Een van de leukste reacties die hij kreeg op zijn opnamen kwam uit Wenen. Dat gebeurde nadat hij aan zijn Youtube-kanaal een film had toegevoegd van het Internationale Folkloristisch Dansfestival uit 1982 met groepen uit o.a. Griekenland, Italië, Spanje en natuurlijk de Rekkense Plaggenmeijers. Een groep uit Wenen had, na een artikel op Nieuws uit Berkelland, zijn opnamen gezien en complimenteerde hem. In een paar dagen tijd leverde die aandacht hem bijna tweehonderd ‘views’ op zijn kanaal op.

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant