Een luchtfoto van de beoogde locatie voor het Vrijheidsbos. Foto: PR

Een luchtfoto van de beoogde locatie voor het Vrijheidsbos. Foto: PR

Het vrijheidsbos Geesteren komt er

Algemeen

GEESTEREN - De vorige maand was in het Achterhoek Nieuws te lezen over het plan van de Geesterse Jolanda Arentsen voor een herinneringsplek ter nagedachtenis van de Joodse familie Meijers. De familie Meijers werd in 1942 naar Auschwitz afgevoerd. Dat was haar plan. Maar na een overleg tussen Jolanda en Willem Reurslag, die veel weet over de oorlogsperiode in Geesteren, werd dit plan verbreed tot het idee voor een Vrijheidsbos. De aanleg ervan zou dan mooi samen vallen met de viering van 75 jaar Vrijheid. Het vrijheidsbos komt er, al is het dan wel 75 en één jaar na de bevrijding. Jolanda Arentsen is voorzitter van de stichting Vrijheidsbos.

Door Rob Stevens

Het idee voor een gedenkbos in Geesteren is er dus al een tijdje. De stichting had alleen niet het geld om de gronden daarvoor aan te kopen. Maar de gemeente wil wel gemeentelijke grond beschikbaar stellen voor het gedenkbos. Dat gaat uiteindelijk ook gebeuren. Dankzij een ingewikkelde constructie van ruilverkaveling van gronden tussen de provincie, de gemeente en particulieren. Voor het gedenkbos worden drie bestaande percelen samengevoegd tot een geheel van in totaal 3,7 hectare. Die plek heeft op de lange duur ook mogelijkheden voor verdere uitbreiding.

Het gedenkbos komt aan de rand van Geesteren en is een uitbreiding van het bos bij de Sprakelberg, bij de begraafplaats en het scoutingterrein. Het bos wordt een plek om te herdenken, met bomen in plaats van stenen. Een plek om Joodse slachtoffers van de Tweede Wereldoorlog én andere slachtoffers uit Geesteren tijdens die periode te gedenken. En een plek om de as van overleden dierbaren uit te strooien en te herdenken. Een plek voor onderwijs over 75 jaar vrijheid. Maar ook gewoon een mooie plek vol natuur waar het fijn is om te vertoeven. Als alles mee zit kunnen het najaar de eerste herdenkingsbomen worden geplant.

Natuur ontwikkeling krijgt steeds meer prioriteit. Het plan voor het gedenkbos valt mooi samen met het vorig jaar december door de provincie Gelderland vastgestelde uitvoeringsprogramma bomen en bos. De provincie wil de komende jaren 1700 hectare nieuw bos realiseren en een miljoen bomen planten. Uit ambtelijk overleg met de provincie is gebleken dat het plan voor het Vrijheidsbos kan bijdragen aan de doelstellingen van het uitvoeringsprogramma bomen en bos en dat de provincie daarvoor samenwerking met de gemeente zoekt.

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant