Leerlingen van de groepen 7 en 8 van de B. Tormijnschool on de cabine van de vrachtwagen. Foto: Rob Weeber

Leerlingen van de groepen 7 en 8 van de B. Tormijnschool on de cabine van de vrachtwagen. Foto: Rob Weeber

Blijf uit de dode hoek

Algemeen

NOORDIJK - ‘Blijf uit de dode hoek’ is een project van het Contact-Onderwijsadviesburau uit Zuidwolde. Het wil leerlingen van groep 7 en 8 van de bassischool en groep 1 en 2 van het voortgezet onderwijs bewust maken van de dode hoeken van grote voertuigen als vrachtwagens. Dinsdag was de vrachtwagen van het Contact-Onderwijsadviesburau in Noordijk bij de B. Tormijnschool.

Door Rob Weeber

In de klas kregen de leerlingen een interactief gesprek waarin de aanwezige kennis werd gepeild. Daarna kregen ze een film te zien waarin een aantal herkenbare praktijksituaties met vrachtwagen, fiets en auto werden getoond, inclusief een gesimuleerde aanrijding. Vervolgens gingen de kinderen naar buiten naar de vrachtwagen. Hier kregen ze van de twee gastdocenten van het Contact-Onderwijsadviesburau uitleg over wat een chauffeur tijdens de rit wel en niet (goed) kan zien. De functie en positie van de spiegels en camera’s werd uitgelegd en ze mochten in de cabine zitten om te zien welke gezichtshoek de chauffeur heeft. Buiten op de grond voor de vrachtwagen was een mat neergelegd die het zichtbereik van de chauffeur markeerde.

Volgens leerkracht groep 7/8 Sonja Grooters doet het Contact-Onderwijsadviesburau iedere twee jaar de B. Tormijnschool aan. “Het belangrijkste van de praktijkles is dat we de kinderen bewustmaken van wat een dode hoek is en hoe ze er rekening mee kunnen houden. Belangrijk is ook dat er geen telefoon in de hand wordt gehouden en geen koptelefoon wordt gedragen. Met muziek op de oren hoor je geen verkeer aankomen. Het eerste in inmiddels strafbaar in Nederland, het tweede helaas nog steeds niet.”

Het Contact-Onderwijsadviesburau is 3 tot 4 keer per week met twee vrachtwagens onderweg in de provincies Drenthe, Overijssel en Gelderland. Per dag bezoeken ze drie tot vier scholen.

Leerlingen van de groepen 7 en 8 van de B. Tormijnschool on de cabine van de vrachtwagen. Foto: Rob Weeber

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant