De Tweede Kamerverkiezingen in de Achterhoek. Foto: PR

De Tweede Kamerverkiezingen in de Achterhoek. Foto: PR

BoerBurgerBeweging betovert Berkelland, maar VVD onveranderd de grootste

Algemeen

BERKELLAND – BBB maakt in gemeente Berkelland een opvallende entree bij de Tweede Kamerverkiezingen. Met maar liefst 8 procent van de stemmen wordt de BoerBurgerBeweging als nieuwkomer in één klap de vijfde partij in deze gemeente. De VVD blijft onveranderd de grootste, met 22,6 procent van de stemmen (was 22,5 procent in 2017). Nummer twee CDA levert fors in. 4,7 procent van de kiezers maakte ditmaal een andere keuze, waardoor de coalitiepartij van lijsttrekker Wopke Hoekstra hier blijft steken op 15,8 procent. Forum voor Democratie boekte grote winst in Berkelland en kreeg met een stijging van 3,1 procent 4,4 procent van de kiezers achter zich.

De voorlopige uitslagen van de Tweede Kamerverkiezingen laten landelijk een grote winst zien voor het D66 van lijsttrekker Sigrid Kaag, hoewel die minder groot lijkt uit te vallen dan gisteravond, kort na het sluiten van de stembussen. 5 extra zetels (totaal 24) liggen er in het verschiet voor Kaag. De VVD won tegen de verwachtingen in, ook. Twee zetels in de plus voor Mark Rutte en de zijnen, met 35 zetels de grootste. Opvallend was dat de linkse partijen klappen forse moesten incasseren. Jesse Klaver van GroenLinks zag zijn partij worden gehalveerd (7 zetels), terwijl ook de SP de grote winstverwachting niet zag uitkomen; integendeel de partij van Lilian Marijnissen verloor 5 zetels. Op de rechterflank zat de winst; Thierry Baudet boekte een eclatante zege en verviervoudigde het aantal zetels naar 8. En ook de afsplitsing van zijn Forum voor Democratie, met Joost Eerdmans en Annabel Nanninga boekte een opvallende overwinning; hun kersverse partij JA21 lijkt met maar liefst 4 zetels de Kamer binnen te komen. Een andere nieuwkomer VOLT staat op drie zetels en de BBB legt toch beslag op een Kamer-zetel.

De opkomst in Berkelland van 83,5 procent betekende een lichte daling ten opzichte van vier jaar eerder (84,8). De pijn op links die landelijk gevoeld werd bij SP en GroenLinks deed zich in Berkelland voor de partij van Lilian Marijnissen nog meer voelen, met -5,8 procent. GroenLinks verloor iets minder dan landelijk, maar de 3,5 procent minder betekent dat hier het aandeel ruim gehalveerd werd voor Jesse Klaver en de zijnen.

Deze verkiezingen verging het nieuwkomers als JA21 en VOLT beter, ook in Berkelland. ‘Joost en Annabel’ scoorden in deze gemeente gelijk aan het landelijke percentage (2,3%), terwijl VOLT daar iets op achter bleef, met 1,4 procent van de stemmen.

Advertenties doorgeplaatst vanuit Achterhoek Nieuws Eibergen Neede