Diddy en Rob Hoogstraten planten de vier Japanse gemberplanten.  Foto: Rob Stevens
Diddy en Rob Hoogstraten planten de vier Japanse gemberplanten. Foto: Rob Stevens

Japanse gember als donatie

Algemeen

EIBERGEN - Het is natuurlijk de tijd van het jaar voor de Kruidenhof te Mallum waarop normaal gesproken na het winterseizoen weer bezoekers worden ontvangen. En juist dit jaar zou met de nodige elan een periode van twee jaar worden ingeluid waarin een aantal vernieuwingen worden aangekondigd. Met de slogan: Kruidenhof te Mallum BIO (Blijvend In Ontwikkeling). Het zal voor iedereen duidelijk zijn waarom dat nu niet kon.

Door Rob Stevens

Toch was er afgelopen dinsdag een gebeurtenis die deel uitmaakt van het BIO-project. In het nieuw aangelegde voedselbos werden vier Japanse gemberplanten geplant. De planten zijn een geschenk van Diddy en Rob Hoogstraten. Diddy is al vanaf het begin vrijwilliger bij de Kruidenhof, Rob sinds hij als bioloog met pensioen is. Hij heeft dus affiniteit met natuur, alhoewel zijn specialisatie ‘het gedrag van chimpansees’ hier niet direct toepassingen kent. Voor het nieuw aangelegde voedselbos heeft de Kruidenhof aan de kant van de Berkel een extra stuk strook grond van de gemeente ter beschikking gekregen. Een voedselbos, of ‘eetbaar landschap’ is opgebouwd in verschillende lagen en hoogtes. Er staan fruit- en notenbomen, eetbare struiken, kruiden en meerjarige groenten.

Rob Hoogstraten: “Diddy en ik zagen dat in elk voedselbos Japanse gember te vinden is. In Eibergen was dat nog niet het geval. Het leek ons daarom leuk vier van die planten te doneren. Ze zijn niet eens zo makkelijk te vinden. Deze komen van een kweker, Peter Nijssen in Heemstede. Van deze plant is de wortel juist giftig, dit in tegenstelling tot de gemberversie die in de winkel ligt. De scheuten en bloemen zijn wel in gerechten te verwerken.”

De vier planten zelf zijn die ochtend op de hen toegewezen plek al losjes in de aarde gezet. Diddy en Rob drukken voor de foto nog even licht de aarde aan en geven de gemberplanten water. De buurplanten bestaan uit bamboe, brandnetel en even verderop een krentenboompje.

Op het bouwdoek, dat net voor de Mallumse Molen op een opvallende plek is neergezet, is te zien wat er in De Kruidenhof dit en komend jaar allemaal te gebeuren staat. Voor het project Kruidenhof te Mallum BIO hebben diverse fondsen en de gemeente Berkelland inmiddels financiële toezeggingen gedaan. De totale kosten van het project bedragen een kleine 250.000 euro. Met het voedselbos is de eerste aanzet voor het BIO-project gegeven. Bomen, struiken, planten en bodembedekkers moeten nu tot wasdom komen. Het voedselbos is van buiten het park goed te zien. Het bos en een doorkijkje naar de achterliggende Kruidenhof moet de nieuwsgierigheid van passanten wekken.

Er staat in de Kruidenhof nog het een en ander op stapel. Zo komt er nog een natuurspeelplek en leeshoek voor kinderen. Verder komen er twee zonnewijzers en een nieuwe overkapping boven het theatertje. De bezoekersruimte wordt verduurzaamd, kleine windturbines voorzien deels in de eigen energie. Het terras bij het bezoekerscentrum en de paden worden geheel vernieuwd. Ook het voorterrein, nu nog een kale parkeerplaats, wordt anders ingericht, onder andere met beplanting. Bij de oude Berkel komt een educatieve vlonder waar kinderen uitleg kunnen krijgen over waterbeestjes en de ecologische verbindingszone.

De tuin is in 2021 geopend van 1 mei (onder voorbehoud van coronabeperkingen) tot en met 30 september.

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant