Situatie van het speelveldje op de hoek Vogelenzangstraat-Willem Sluyterstraat. Foto: Rob Weeber
Situatie van het speelveldje op de hoek Vogelenzangstraat-Willem Sluyterstraat. Foto: Rob Weeber

Buurt Vogelenzangstraat Eibergen van de wal in de sloot

Algemeen

EIBERGEN - Het leken voor de buren aan de Vogelenzangstraat in Eibergen mooie Pinksterdagen te worden, maar achteraf vloeide de hoop weer snel weg. Tegenover hun huizen ligt een speelveldje waar een oplossing moest komen voor de waterafvoer. Even leek de buurtwens voor een rioleringsoplossing gehonoreerd te worden, maar volgens buurtbewoner Bert Dijkhuizen, krabbelde de gemeente uit financieel oogpunt terug en verkoos een sloot.

Door Rob Weeber

Het veldje fungeerde als opslagplek voor het materiaal van aannemer Dusseldorp bij de herinrichting van Eibergen-Zuid met onder meer een gescheiden rioolstelsel. Tevens werd een infiltratieriool aangelegd, bedoeld om het regenwater in de bodem te laten infiltreren. Het speelveld werd afgegraven en lag twee jaar braak, tot ergernis van de buurtbewoners.

Medio maart begonnen de protestacties met spandoeken. De buurt wilde bovendien een oplossing voor het water langs het veld. De voorgestelde sloot zou in hun ogen vervangen moeten worden door ondergrondse rioolbuizen. “Wie bunt een betje blie maakt, met ’n dode mus. Vlak voor Pinksteren dachten we een goed gesprek te hebben gehad met een gemeenteambtenaar en Dusseldorp,” aldus Dijkhuizen. “Beide partijen zagen ons idee wel zitten en Dusseldorp zegde toe de werkzaamheden na Pinksteren te beginnen. Halverwege de uitvoering echter, stopte het werk en werd alsnog een sloot gegraven. Volgens wethouder Bosman was onze oplossing te duur, het zou een overschrijding van bijna 10.000 euro betekenen. De bestelde rioolbuizen bleven aanvankelijk liggen, maar zijn op 1 juni alsnog weggehaald.”

De buurt verloor het vertrouwen in de gemeente en schakelde PvdA raadslid Hans Pelle in. Hij stelt vragen op voor de commissievergadering op 16 juni. Zijn advies is om alsnog ‘het regenwater via drainagebuizen vanaf de wadi naar de achtergelegen sloot naast de paardenweide af te voeren.’ Het totale budget bedroeg 1.199.610,00 euro en was al overschreden met 9.610,00 euro. Die laatste 10.000 euro zou dus volgens Pelle geen probleem moeten zijn.

Desgevraagd liet de gemeente weten geen afspraken te hebben gemaakt over wel of geen sloot. ‘Wij waren niet van plan om over de gehele lengte buizen aan te leggen’, staat er in de beantwoording van de agendavragen ter voorbereiding op de vergadering. ‘Op het moment van overleg tussen bewoners, aannemer en gemeente, kon men nog niet beslissen tussen een duiker of een sloot. Daarom heeft de aannemer in afwachting van welke keuze er gemaakt zou worden, voor eigen risico de benodigde buizen op voorhand op het werk laten komen. De reden hiervoor was dat als de keuze voor een duiker zou zijn, de werkzaamheden snel hervat konden worden doordat de materialen aanwezig waren.’

Achterliggende doelstelling voor de keuze voor een sloot is volgens de gemeente de klimaatadaptatie, waarbij het belangrijkste doel is verdroging van de grond tegen te gaan. Via het gescheiden rioolsysteem wordt het overtollige regenwater dat niet snel genoeg de grond inzakt, met behulp van de wadi (waterafvoer door drainage en infiltratie) via de achterliggende sloten afgevoerd. ‘Als het geheel rechtstreeks op de sloten zou worden aangesloten (en het water dus niet via de wadi gebufferd wordt) kan bij hevige regenval het achterliggende gebied overstromen doordat de sloten de grote hoeveelheid regenwater niet aan kunnen. Daarnaast zou de investering in de wadi teniet gedaan worden.’ De gemeente zegt de betreffende buurtbewoner van haar besluit op de hoogte te hebben gebracht.

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant