De ondertekening door Lotte Roos met wethouder Anjo Bosman (links) en Peter van t Hoog van de provincie Gelderland. Foto: Kyra Broshuis

De ondertekening door Lotte Roos met wethouder Anjo Bosman (links) en Peter van t Hoog van de provincie Gelderland. Foto: Kyra Broshuis

‘We gaan hier hele mooie dingen doen’

Algemeen

Rekken als schoolvoorbeeld voor Dorpendeal

Door Kyra Broshuis

REKKEN - Tegen de achtergrond van de prachtige 225 jaar oude Piepermolen in Rekken is vrijdag de Dorpendeal Rekken ondertekend door Lotte Roos van de Dorpscoöperatie Rekken, wethouder Anjo Bosman van gemeente Berkelland en Peter van ‘t Hoog van provincie Gelderland. De samenwerkingsovereenkomst is een schoolvoorbeeld van een dorp dat zelf de regie in handen neemt om de leefbaarheid te behouden en te versterken.

Het dorp aan zet

“We gaan nog heel veel mooie dingen doen hier in Rekken”, zegt Lotte Roos na afloop van het tekenmoment. “Op onze site info-rekken.nl houden we iedereen op de hoogte van alles wat er gebeurt om Rekken (nog) aantrekkelijker te maken.” Roos krijgt de felicitaties van Van ‘t Hoog die alle activiteiten ‘een dorpendeal avant la lettre’ noemt. “Het is heel mooi wat hier allemaal gebeurt. De formule van de dorpendeal is ‘het dorp aan zet’ en is precies wat de inwoners van Rekken doen. Er is sprake van een grote betrokkenheid, enthousiasme en creativiteit.” Ook wethouder Bosman is trots op deze bijzondere kern. “Er is hier enorm veel positieve energie. Houd dat vast!”

Geld
Voor de doelen van de Dorpendeal Rekken is 325.000 euro beschikbaar. Twee ton komt van de provincie Gelderland en de gemeente Berkelland legt 1 ton bij. Bij de Dorpendeal gaat het om drie doelen: samenwerking middels de Dorpscoöperatie, aantrekkelijk wonen en ontmoetingsplekken voor jong en oud. Er zijn al verschillende concrete invullingen voor deze doelen. Zo wordt café-zalencentrum Kerkemeijer een nieuw woonlocatie en zijn de Antoniuskerk en de Kerk op ‘t Kip in beeld als ontmoetingsplekken.

Ontmoetingsplek
Het prachtige historische winkeltje bij Kerkemeijer wordt al gerund door vrijwilligers en is een prachtig voorbeeld van het levendig houden van het dorp. De Dorpscoöperatie Rekken zal de bestemmingswijziging van Kerkemeijer regisseren waarbij het café voor de inwoners behouden blijft en zo ook weer een ontmoetingsplek zal vormen.

Rekken is zelf aan zet en dat wordt heel voortvarend opgepakt. “Prachtig om te zien dat de mensen hier zelf aan het stuur staan. Dat is precies volgens de formule van de Dorpendeal”, besluit Van ‘t Hoog. 

Het nostalgische kruidenierswinkeltje bij Kerkemeijer. Foto: Kyra Broshuis
De Antoniuskerk. Foto: Kyra Broshuis
De Kerk op 't Kip. Foto: Kyra Broshuis

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant