<p>Het diamanten paar Harrie en Jaantje Garritsen-Veerwater met wethouder Anjo Bosman. Foto: Rob Stevens</p>

Het diamanten paar Harrie en Jaantje Garritsen-Veerwater met wethouder Anjo Bosman. Foto: Rob Stevens

Elkaar leren kennen zwemmend in de IJssel

Harrie (87) en Jaantje (82) Garritsen-Veerwater zestig jaar getrouwd

EIBERGEN - Voor het echtpaar Garritsen-Veerwater stond de hele week zo’n beetje in het teken van hun zestig jaar samen zijn als echtpaar. Harrie (87) en Jaantje (82) waren dinsdag officieel zestig jaar getrouwd. ’s Ochtend hadden ze de buurman met de hulp op bezoek en ’s middags werd het met de kinderen gevierd. Vrijdagmiddag ontvingen ze wethouder Anjo Bosman die hen namens de gemeente een kleurige bos bloemen overhandigde en een handdruk namens de gemeente gaf. En zaterdagmiddag was het echtpaar het middelpunt bij Café Prinsen, samen met de drie kinderen en alle kleinkinderen. 

Hoe samen zo oud te worden? Harrie weet het wel: “Gewoon rustig aan doen. Gezond leven. En een beetje sporten.” Jaantje zwemt drie keer per week buiten in het Vinkennest, om zo de conditie een beetje op peil te houden. Ze trekt dan rustig haar baantjes in het buitenbad. In de winter gaat ze nog wel eens op de fiets naar Neede, naar het binnenbad. Ze heeft eigenlijk haar hele leven gezwommen. Door het zwemmen heeft ze zelfs Harrie leren kennen. Harrie was haar overbuurjongen in Zutphen. De plaats waar ze allebei zijn geboren. Zomers gingen de jongeren uit de hele buurt in het weekend zwemmen in de IJssel. Zo leerden ze elkaar kennen. Jaantje: “We gaven elkaar in die groep zwemles. En je was geslaagd als je in je eentje de IJsel over zwom. Eigenlijk was dat best gevaarlijk. Maar er is nooit iets gebeurd.” 

Harrie herinnert zich nog goed dat ze soms de IJssel overzwommen en dan richting de brug liepen. Daar sprongen ze dan weer in de IJssel en lieten zich stroomafwaarts drijven. Jaantje is 23 jaar bejaardenverzorger geweest en daarna ook nog eens 23 jaar vrijwilligster in de Meergaarden. Harrie werkte voor de GAMOG in Zutphen. Hij deed daar als elektricien het beheer van de elektra en de machines van het waterleidingbedrijf. In 1969 kwam hij bij het pompstation in Eibergen terecht van het Waterleidingbedrijf Oost Gelderland aan de Lintveldse weg, waar ze een dienstwoning betrokken.

Jaantje en Harrie brengen hun oude dag door aan de Lariksweg in Eibergen. Een woning die ze via ProWonen kregen toe gewezen en waar ze erg blij mee zijn. Vooral vanwege de ruime kamer boven waar Harrie zijn favoriete hobby kan uitoefenen, het fokken en houden van kanaries. Hij heeft er nu nog een stuk of twintig. Harrie: “Ik ben aan het afbouwen. Maar ik heb er wel honderdvijftig gehad.” Iedereen denkt bij kanaries meteen aan de kleur geel. Maar de kanaries van Harrie zijn best bijzonder, ze zijn namelijk rood. Alhoewel zijn dochter uit Winterwijk ze meer oranje vindt. Bij de Meergaarden verzorgde hij de volière in de grote zaal.
In het verleden heeft hij gevoetbald in Zutphen, zat in de ondernemingsraad en was jurylid bij de atletiekvereniging in Eibergen waar al zijn kinderen lid waren. Hij was ook lid van de oudercommissie van basisschool Op d’n Esch waar hij ook hard liep met de onderwijzers en op zaterdagmorgen met hen voetbalde. Tegenwoordig wandelt hij nog veel met Jaantje, bijvoorbeeld over het mooie wandelpad langs de Berkel richting de sluis. En ze fietsen veel. Elk stukje van de Achterhoek kennen ze eigenlijk wel. Jaantje: “Maar dan denk je overal wel te zijn geweest. En soms kom je dan toch nog op plekjes die je niet kent.”

Meer berichten
 

Dagelijks het laatste nieuws in je mailbox ontvangen?

Aanmelden