Ludo Doove koninklijk onderscheiden. Foto: Rob Stevens
Ludo Doove koninklijk onderscheiden. Foto: Rob Stevens

Koninklijke onderscheiding voor Ludo Doove

RIETMOLEN - Nietsvermoedend zit Ludo Doove woensdagavond samen met zijn vrouw Elly bij de jaarvergadering en de viering van het 50-jarig jubileum van de Stichting Gemeenschap Rietmolen in de Dorpsaccommodatie Rietmolen. Tot de burgemeester naar voren stapt en hem vraagt ook naar voren te komen. Pas dan gaat er een lampje branden.

Door Rob Stevens

Zo gaat het natuurlijk vaak bij de uitreiking van Koninklijke onderscheidingen. Het is een gelegenheid waarbij velen al weten wat er die avond staat te gebeuren, behalve de betrokkene. Als dan het moment van uitreiking daar is, komen kinderen, kleinkinderen, familie en kennissen ineens de zaal binnen. Zo ging het woensdag ook. Burgemeester Joos van Oostrum leek er alleen te zijn ter gelegenheid van de viering van het 50-jarig jubileum. Maar hij bleek dus ook aanwezig om Ludo Doove in het zonnetje te zetten, een onderscheiding op te spelden en de bijbehorende versierselen te overhandigen. Voor diens langdurige inzet voor de samenleving ontving hij de Koninklijke Onderscheiding Lid in de Orde van Oranje-Nassau.

De burgemeester richt zich voor de zaal tot Doove. Van Oostrum: “Meneer Doove, u heeft een lange loopbaan als vrijwilliger opgebouwd. In 1982 bent u als vrijwilliger begonnen bij de carnavalsvereniging ‘De Reetkwakers’. Door uw optreden heeft u de jeugd enthousiast gemaakt voor het carnaval.” Op de vraag ernaar van de burgemeester weet Doove de eretitel die hij toen mee kreeg nog op te hoesten: ‘Lullemeister van de Reekwakers’. Het instemmend gelach in de zaal wijst op een nog actieve herinnering. De burgemeester vervolgt zijn verhaal met een opsomming van de activiteiten waarmee Doove zich voor de gemeenschap in Rietmolen heeft ingezet. Eigenlijk te veel om op te noemen. Zo was hij onder meer bestuurslid bij de Stichting Gemeenschap Rietmolen, Prins Carnaval, betrokken bij de ontwikkeling van het dorpsplan Rietmolen, betrokken bij de bouw van de Mariakapel, betrokken bij vernieuwing van de hoofdweg door Rietmolen, kartrekker van de protestacties tegen de N18, voorzitter van de technische commissie van de tennisvereniging Rietmolen, belangrijk voor de oprichting van een bibliotheekvoorziening en de stuwende kracht achter het (succesvolle) streven de prijs ‘Kern met pit’ binnen te halen. Doove in een eerste reactie na het opspelden van de onderscheiding: “Wat een verrassing deze onderscheiding. Maar het houdt hier nu echt nog niet op. Ik zal me zo lang mogelijk in blijven zetten voor de gemeenschap van Rietmolen.”

De Dorpsaccommodatie Rietmolen (DAR) stond deze avond dus goeddeels in het teken van de onderscheiding van Ludo Doove. Het kan geen toeval zijn dat Doove vorig jaar afscheid zou nemen als voorzitter van het teambeheer van de DAR. In verband met corona wordt dat nu voorjaar 2022.

Meer berichten
 

Dagelijks het laatste nieuws in je mailbox ontvangen?

Aanmelden