‘Verhef je hart, niet je telefoon!’

Bezinningsavond over de eucharistie

BELTRUM - Op dinsdag 26 oktober houdt de commissie Ontmoeting & Inspiratie een bezinningsavond over de eucharistie. Spreker is Samuel Goyvaerts (1986, Genk, België), docent liturgiewetenschappen aan de Tilburg School of Catholic Theology. Het is een interactieve avond. Belangstellenden zijn vanaf 19.15 uur welkom voor een kop koffie of thee. De avond begint om 19.30 uur in de Onze-Lieve-Vrouw-Tenhemelopnemingkerk te Beltrum. Aanmelden is niet nodig. Het motto van de avond is: ‘Verhef je hart, niet je telefoon!’ 

Met die woorden sprak paus Franciscus de menigte toe op het Sint-Pietersplein tijdens één van zijn toespraken over de mis. Deze toespraken werden vertaald naar het Nederlands, bestudeerd en van commentaar voorzien door Samuel Goyvaerts. Zijn boek vormt het uitgangspunt van deze bezinningsavond.
De eucharistie behoort tot de kern van het katholieke geloofsleven, maar toch ervaren vele mensen van zowel binnen als buiten de kerk, deze als onbegrijpelijk, voorbijgestreefd of zelfs irrelevant. Tijdens deze bezinningsavond gaan we vanuit het denken van paus Franciscus op zoek naar de betekenis en het belang van het samenkomen rond het Woord en de Tafel.
Dit kan een (her)ontdekking zijn voor allen die geïnteresseerd zijn in dit eeuwenoude ritueel. Maar speciaal ook voor diegenen die anderen voorbereiden op hun eerste communie – ouders en andere opvoeders – of meehelpen aan de vorming van misdienaars of volwassenen begeleiden om katholiek te worden.

Samuel Goyvaerts doet ook onderzoek naar de Liturgische Beweging en de liturgiehervorming in de 20ste eeuw. Hij probeert daarbij een evenwicht te zoeken tussen theologie, liturgie en de hedendaagse kerkelijke praktijk. Het boek ‘Verhef je hart’ van Goyvaerts is te koop in de boekhandel, maar zal ook voor 10 euro verkrijgbaar zijn op deze avond.

Meer berichten
 

Dagelijks het laatste nieuws in je mailbox ontvangen?

Aanmelden