'Inpakkers' van de Rotaryclubs Neede en Oldenzaal klaren de klus. Foto: PR
'Inpakkers' van de Rotaryclubs Neede en Oldenzaal klaren de klus. Foto: PR

Nieuwe bestemming meubilair school 8.000 kilometer verderop

Rotaryclubs Neede en Oldenzaal reiken helpende hand

Door Rob Stevens

NEEDE - De leden van Rotaryclubs Neede en Oldenzaal fronsen even de wenkbrauwen bij de aanblik van 250 vier hoog opgestapelde tafels, zo’n driehonderd stoeltjes, kasten, leraarsstoelen, schoolborden et cetera. Kan dat echt allemaal in één container? Dat kan dus. Het gaat om ‘oud’ schoolmeubilair van de Nutsschool in Oldenzaal die een nieuw onderkomen heeft gekregen. Het meubilair wordt door de firma CaribTrans tegen kostprijs verscheept naar Curaçao waar het een nieuwe bestemming krijgt op de basisschool ‘Kolegio Bellefaas Martis’.

Drie leden van Rotaryclub Neede staken woensdag al vroeg samen met hun Oldenzaalse collega’s de handen uit de mouwen. Bij het inpakken van de 40-voets zeecontainer. Het project wordt niet alleen fysiek maar ook financieel gedragen door de rotaryclubs uit Neede, Oldenzaal en Curaçao die gezamenlijk de kosten van transport voor hun rekening nemen. In de regel zijn de transportkosten de bottleneck bij dit soort projecten. Het project kwam van de grond via een netwerk van meer of minder toevallige contacten en het internationale Rotary-netwerk.

Hoe lopen dingen soms? Het begint allemaal met de plaatselijke Nutsschool die een bestemming zoekt voor haar schoolmeubilair. Liesbeth Pieké heeft haar kinderen op die school en is tevens voorzitter van Community Service van Rotaryclub Oldenzaal. Liesbeth is weer bevriend met Pierrot Hurtado, President van Rotary Club Curaçao. Ze komt daar regelmatig. Deze kent op zijn beurt Brechtje Haverkate goed, van de afgelopen tien jaar dat ze balletles heeft gegeven op Curaçao. Brechtje wordt, eenmaal terug in Nederland en neergestreken in Rekken, lid van Rotaryclub Neede. Via Hurtado en Haverkate wordt club Neede uiteindelijk de laatste beslissende schakel in de keten om de financiering van het project rond de krijgen. Rotaryclub Neede heeft leden in Neede, Eibergen, Haakbergen en naaste omgeving.

Een andere belangrijke partner in het geheel is de in 2018 opgerichte Stichting Help de Schoolkinderen van Curaçao. In die vier jaar sinds de oprichting van de Stichting zijn inmiddels bijna honderd containers naar Curaçao verscheept. Deze stichting zet zich specifiek in voor de kinderen en via zusterstichting Help Curaçao voor de gehele bevolking van Curaçao. Vanuit team Nederland van de stichting ziet Nilco Mercera er op toe dat elk gaatje in de container optimaal wordt benut. Twee opbergkasten gaan als allerlaatste in de zeecontainer voordat de deuren sluiten en worden verzegeld, waarna de container op weg gaat naar Rotterdam. Peter Meijer van dezelfde stichting turft voor de douane exact wat allemaal de container in gaat. Tussendoor laat hij foto’s zien van containers met ziekenhuis-inventaris, die vanuit zijn woonplaats Ermelo via de zusterstichting ook richting Curaçao zijn verscheept. Als iedereen weer huiswaarts keert gaat Nilco Mercera met zijn busje nog even naar Neede. Om bij de Openbare Basisschool De Marke voor de stichting lesmateriaal op te halen. Zo komt twee keer Neede in het spel, een mooi toeval.

Zo komt twee
keer Neede in
het spel, een
mooi toeval


Bij het project is zo een groot aantal personen, stichtingen en instanties betrokken die elkaar allemaal op één aandachtpunt vinden: hergebruik van kwalitatief nog goed meubilair en anderszins op een basisschool in Curaçao waar het nog een goede bestemming vindt. Het motto van de stichting is: ‘Kinderen zijn de toekomst van Curaçao, comfortabel onderwijs is daarvoor van belang’.

Meer berichten
 

Dagelijks het laatste nieuws in je mailbox ontvangen?

Aanmelden