Achterhoek Nieuws correspondent Kyra Broshuis in gesprek met inwoners. Foto: Meindert Bussink

Achterhoek Nieuws correspondent Kyra Broshuis in gesprek met inwoners. Foto: Meindert Bussink

‘Ik wist niet dat jullie zoveel titels hebben’

Algemeen

Achterhoek Nieuws spreekuur bibliotheek Eibergen

Door Kyra Broshuis

EIBERGEN- Zoals bij elk spreekuur hebben we in de bibliotheek in Eibergen onze kranten uitgestald en dat zorgt direct voor een gesprek. “Zoveel? Ik dacht dat jullie alleen Achterhoek Nieuws Eibergen-Neede en de titel Borculo-Ruurlo hadden. Nooit geweten dat jullie 15 kranten hebben”, zegt een mevrouw.

Het lijkt eerst een hele rustige middag te worden in Eibergen. “Het is inderdaad bijzonder stil”, vertelt een medewerker. “Normaliter zit hier altijd een vast groepje mensen aan de leestafel.” Het is misschien het mooie zomerweer of wellicht zijn er al mensen op vakantie. Gelukkig wordt het wat later op de middag drukker. Een 75-jarige dame (die we geschat hadden op 60 jaar), vertelt ze de krant meestal in de boekenwinkel ophaalt. “Ik woon op een schier onvindbaar adres, dat is vaak lastig voor bezorgers.” Ze leest graag berichten over haar eigen woonomgeving. “Het is belangrijk om op de hoogte te blijven van er speelt in je buurt. Soms lees ik een verslag van een evenement en denk ik: daar had ik wel naartoe gewild. Ook zou ik wel wat meer willen lezen over het verenigingsleven. Toen ik pas hier kwam wonen, dacht ik dat er niet veel te doen was in Eibergen. Ik wist niet waar ik het kon vinden.”

Ik lees alles en als de krant er niet is, mis ik hem echt


Graag positief nieuws
Een vaste bezoeker (75) vertelt graag positieve dingen te lezen. “En ik vind het fijn om iets te lezen over zaken waar ik zelf bij betrokken ben. Het 112-nieuws boeit me niet, dat lees je overal. Slecht nieuws bevestigt het idee dan Nederland zich in een grote crisis bevindt, maar dat is niet zo. Ik lees graag positieve berichten en die kan ik gelukkig volop vinden in Achterhoek Nieuws. Wel zou ik eens de andere kant van het nieuws willen. Dus niet over de boerenprotesten maar juist over een bioboer uit de omgeving.” Een mevrouw (60) hoort ons gesprek over de boerenproblematiek en sluit aan. “Ik ben een boerendochter maar sta zeker niet achter de boerenprotesten. Als Achterhoek Nieuws zouden jullie een beperkte rol kunnen spelen in het kweken van begrip door verschillende boeren aan het woord te laten.”

Ook de extra kranten
Een moeder is met haar kinderen in de bieb. Ze heeft niet veel tijd maar vertelt wel onze krant graag te lezen. “Ook via Instagram maar dat is lastig doorklikken.” Een zeventiger is zeer te spreken over onze kranten. “Ik lees alles en als de krant er niet is, mis ik hem echt. Gelukkig kan ik de krant op meerdere plekken in Eibergen ophalen. Ook de extra kranten, zoals de Vacaturekrant of Achterhoek Courant lees ik graag.”

Open redactie
Het is bijzonder om zoveel verschillende mensen te spreken over onze kranten. Wij willen graag schrijven over wat u interesseert. U kunt ons daarbij helpen via het Achterhoek Nieuws Open Redactie, een lezerspanel naar goed voorbeeld van De Volkskrant. Via dit lezerspanel krijgt u eens per maand een e-mail met een vragenlijst toegestuurd. Daarin wordt bijvoorbeeld gevraagd welke verhalen over een bepaald onderwerp u graag zou willen lezen, welke thema’s u nog mist en of u wellicht nog tips heeft voor onze correspondenten en redactie. Meedoen is anoniem. Ga naar www.achterhoeknieuws.nl/openredactie

Advertenties doorgeplaatst vanuit Achterhoek Nieuws Eibergen Neede