Het pand aan de Panovenweg in Rekken. Foto: Rob Stevens
Het pand aan de Panovenweg in Rekken. Foto: Rob Stevens

DorpsCoöperatie Rekken geeft gemeente advies over opvang AMV’ers

Maatschappij

REKKEN - De opvang van vluchtelingen en asielzoekers houdt de Nederlandse gemoederen bezig. De politieke perikelen rond de asielwet werden in de media breed uitgemeten. Mede door het ontbreken van een wet is er nog steeds een tekort aan opvangplekken. Het is zoeken naar geschikte plekken. Onder meer Alleenstaande Minderjarige Vreemdelingen zijn hier de dupe van. Ook dicht bij huis speelt de kwestie, in Rekken.

Door Rob Stevens

De gemeente ontving eind april een formeel verzoek van het Centraal Orgaan opvang Asielzoekers (COA) om aan de Panovenweg in Rekken een opvang voor Alleenstaande Minderjarige Vreemdelingen (AMV’ers) te realiseren. Het gaat om de opvang van vijftig tot tachtig AMV’ers. En dat voor een periode van tien jaar in een leegstaand gebouw aan de Panovenweg. De gemeente moet op het verzoek van het COA reageren en vraagt de DorpsCoöperatie Rekken (DCR) mee te denken.

Donderdag 3 november verzamelden zich, op uitnodiging van de gemeente, driehonderd inwoners van Rekken om bijgepraat te worden over het COA-verzoek en het advies van de DCR richting gemeente omtrent de plannen. Het advies is gebaseerd op een breed uitgevoerd onderzoek.

Een werkgroep onderzocht in opdracht van de DCR het plan en de support daarvoor onder omwonenden en inwoners. Herman Aarnink van de DorpsCoöperatie Rekken (DCR) wijst op de traditie van een eeuw, die Rekken heeft als het gaat om de zorg voor (probleem)jongeren. 

Kwalitatief goede zorg
Hij vestigt ook de aandacht op een passage in het adviesrapport van de DCR richting gemeente. De hele kwestie is op gang gekomen omdat de eigenaren van het pand aan de Panovenweg het voor opvang hebben aangeboden aan de COA. Hun rendement op het pand is buitenproportioneel en volgens de DCR maatschappelijk moeilijk uit te leggen. De kans dat de plaatselijke gemeenschap hiervan ook profiteert, of dat de opbrengst bijvoorbeeld wordt ingezet voor ondersteuning/begeleiding van de te huisvesten asielzoekers, is klein.

Op de bijeenkomst van 3 november hoorde de gemeente, vertegenwoordigd door burgemeester Joost van Oostrum en beleidsmedewerkers, het gevraagde DCR-advies. De uitkomst van het onderzoek is dat men vindt dat één locatie niet geschikt is voor de komst van zo veel vluchtelingen, dat het om te grote aantallen gaat en dat de duur van de opvangperiode van tien jaar te lang is.

De Rekkense gemeenschap is niet onwelwillend. Het advies aan de gemeente Berkelland luidt dat de werkgroep wel vóór een vorm van opvang is. Maar voor het COA voorstel is niet genoeg steun. Het gaat om een te groot aantal jongeren op een locatie van beperkte omvang. Bovendien is in het gebied al een groot aantal probleemjongeren gehuisvest. Op hetzelfde terrein bevindt zich ook jeugdinstelling Trajectum.

De werkgroep sluit zich aan bij onderzoek dat uitwijst dat kleinschalige opvang (groepen van 4-12 jongeren en maximaal 20 op een locatie), waar aandacht is voor de individuele problemen van de jongeren, het meest adequaat is en de minste overlast oplevert. Ook de periode van tien jaar is te lang. De voorkeur gaat uit naar eerst twee jaar, gevolgd door een evaluatie met daarna de beoordeling of een vervolg haalbaar en wenselijk is. De DCR wil graag met de gemeente en het COA nadenken over een opvangvorm die beter past in de omgeving.

Volgens Herman Aarink blijkt uit de reactie van de gemeente dat deze “het adviesrapport ín goede orde heeft ontvangen” en spreekt over een “een helder advies” waarmee “ze aan de slag gaat”. Het college van B&W verwacht uiterlijk eind november een besluit te nemen over het verzoek van het COA.

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant