Enkele bestuursleden van Vrouwen van Nu afdeling Neede, (staand) Fenny Brinks met Hendrika Willink en Annie Thijssen (r). Foto: Rob Weeber

Enkele bestuursleden van Vrouwen van Nu afdeling Neede, (staand) Fenny Brinks met Hendrika Willink en Annie Thijssen (r). Foto: Rob Weeber

Vrouwen van Nu Neede bestaan 70 jaar

Maatschappij

Vrouwen van Nu Neede bestaan zeventig jaar

NEEDE – In 1930 werd de ‘Nederlandse Bond van Boerinnen en Plattelandsvrouwen’ opgericht, bedoeld om de belangen van de doelgroep in de ruimste zin te bevorderen. Al snel volgden vele afdelingen door het land. Voor Neede was dat 1953, een tijd waarin de positie van de vrouw nog heel wat terrein te veroveren had. 

Door Rob Weeber 

Sinds de oprichting is er veel veranderd in de samenleving. Dat is ook in de naamswijzigingen terug te zien. Net na de oorlog verdween term ‘boerinnen’ al uit de naam en in 2002 werd de bond omgedoopt tot ‘Vrouwen van Nu’. Het accent nu ligt meer op het volgen van maatschappelijke ontwikkelingen en activiteiten.
Toch is het nog steeds meer dan een gezelligheidsvereniging, volgens de voorzitter van de afdeling Neede Lutke Willink. “De nadruk op de emancipatie van de vrouw is natuurlijk wat verbleekt door de jaren heen. Maar dat wil niet zeggen dat we geen aandacht meer besteden aan de positie van de vrouw in de maatschappij. Internationale Vrouwendag bijvoorbeeld op 8 maart is een belangrijke dag voor ons.”

Niet op de bres
Naast Willink, zij wordt in februari opgevolgd door de nieuwe voorzitter Willy Reurs, zitten ook Fenny Brinks en Annie Thijsen aan tafel. Beide zijn ook lid van het 7-koppige bestuur van de afdeling Neede. Brinks, al lid sinds 1980, geeft in februari het stokje van secretaris over aan Thijsen. “Vrouwen van Nu is door de jaren heen veranderd en absoluut geen beweging meer waar vrouwen op de bres staan. Het is een moderne beweging, gericht op ontmoeting en maatschappelijk betrokkenheid. We organiseren interessante avonden met actuele maatschappelijke thema’s en relevante sprekers en doneren ieder jaar aan een door ons benoemd lokaal goed doel. Onze afdeling in Neede is actief en heeft 116 leden.”
Het programma wordt jaarlijks door de leden bedacht tijdens de zogenaamde wijkbijeenkomsten. Dat kunnen avonden op locatie in gebouw Diekgraven zijn, zoals een thema-avond over euthanasie of activiteiten buitenshuis, zoals een fietstocht of bezoek aan de Floriade. “’Vrouwen van Nu’ betekent voor ons dat de vrouw maatschappelijk op de hoogte blijft”, aldus Brinks. “Daarnaast is het een leuke, sociale gelegenheid om andere vrouwen te ontmoeten.”

‘De nadruk
op de
emancipatie
van de vrouw
is natuurlijk
wat verbleekt’

Voor meer info over ‘Vrouwen van Nu: https://vrouwenvannu.nl/afdeling/neede .

Advertenties doorgeplaatst vanuit Achterhoek Nieuws Eibergen Neede