Onthulling van het naamschild door burgemeester Joost van Oostrum (l) en Berkelschipper Herman ten Brinkhof. Foto: Rob Weeber
Onthulling van het naamschild door burgemeester Joost van Oostrum (l) en Berkelschipper Herman ten Brinkhof. Foto: Rob Weeber

Naamschild Thomas Lijferingbrug onthuld

Maatschappij

BORCULO – De vernieuwde brug over de Burgemeester Bloemersstraat in Borculo heeft zijn officiële naam gekregen. Donderdag onthulde burgemeester Joost van Oostrum samen met Berkelschippersvertegenwoordiger Herman ten Brinkhof het naamschild op de brug: Thomas Lijferingbrug – Stichting de Berkelzomp 1987.

Door Rob Weeber

Ondanks de wat wrange nasmaak door het ontbreken van de hoofdpersoon zelf, vanwege familiaire omstandigheden moest Lijfering op de dag zelf afzeggen, was het een geslaagd eerbetoon aan de initiatiefnemer van de Berkelvaart. Bert Dijkhuizen, oud-directeur Arbeidsbureau Winterswijk memoreerde in zijn toespraak aan de toevalligheid die aan het ontstaan van de Berkelvaart ten grondslag lag. “Op enig moment in 1986 werd ik door de toenmalige burgemeester van Borculo Michiel Alma voor een werkbezoek gevraagd om over de werkeloosheid in Borculo te komen praten. Bij dat gesprek was ook Thomas Lijfering aanwezig. De kamer van Alma keek uit op de Berkel en ineens sprak Thomas de zin: ‘Waarom bouwen we geen Berkelzomp?’ Het idee sloeg aan en Alma ging rond met de pet bij het bedrijfsleven.” Zijn verhaal werd met een glimlach bevestigd door oud-burgemeester Alma zelf, een van de vele genodigden.

Cadeautje
Vooraf aan de onthulling van het naamschild en het bijbehorende infobord, ontworpen en vervaardigd door Mirjan Koldeweij en Jan te Kulve en financieel gerealiseerd door de fondsen 1819 en 2030, verklaarde Van Oostrum dat Thomas Lijfering verguld was met de vermelding, maar het tegelijkertijd ook iets te veel eer vond. De brug zelf was volgens hem al een cadeautje van de gemeente aan alle betrokken vrijwilligers van de Zompenvaart. Ook had hij volgens Van Oostrum verklaard dat de ceremonie ondanks zijn afwezigheid absoluut doorgang moest vinden.

Museale waarde
Het infobord werd onthuld door de voorzitter van de Stichting ‘De Berkelzomp’ Marinus Overheul en Herman ten Brinkhof. In zijn toespraak wees Overheul op de cultuurhistorische betekenis van de Berkelzomp. “Het bestaan van de Berkelzomp is een erkenning voor de lokale gemeenschappen Borculo, Eibergen, Lochem en Almen. Het heeft museale waarde en is een toeristische attractie van formaat”, aldus Overheul.

Terug in het botenhuis waren nog enkele toespraken te horen, onder meer over de waardering voor de gemeenten Borculo en nu Berkelland en het burgerinitiatief ‘Leef! In Borculo’. Er werden sinds de oprichting veel ‘bruggen geslagen’ om de vaart in de Berkelzomp te krijgen en te houden. De Berkelzomp ‘Jappe’ werd op de Leo Stichting gebouwd en op 27 april 1989 te water gelaten. Afgelopen maanden stonden in het teken van groot onderhoud, waarbij onder meer dertig krommers zijn vervangen. Vrijdag 15 maart werd de boot weer te water gelaten.

Aankomst van enkele genodigden met de Jappe bij de ‘Thomas Lijferingbrug’. Foto: Rob Weeber
Het infobord omtrent de brug en de geschiedenis van de Stichting ‘De Berkelzomp’. Foto: Rob Weeber

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant