Dudok Strijkkwartet concerteert neer in theaterzaal Kulturhus. Foto: Marco Borggreve
Dudok Strijkkwartet concerteert neer in theaterzaal Kulturhus. Foto: Marco Borggreve marcoborggreve

Dudok Strijkkwartet speelt meesterlijke muziek

Muziek

Concert in theaterzaal Kulturhus

RUURLO - Het vermaarde strijkkwartet Dudok komt op zaterdag 11 februari naar Ruurlo. Het concert vindt plaats in de theaterzaal van het Kulturhus aan de Nieuweweg 5 in Ruurlo. Het kwartet speelt meesterlijke muziek van Mozart, Tsjaikovski en Sjostakovitsj. Het concert begint om 20.00 uur.

Wat de symfonie is voor orkestmuziek, is het strijkkwartet voor kamermuziek: het genre waarin componisten in de 18de, 19de en 20ste eeuw op de toppen van hun kunnen konden presteren. De hoogste vorm waaraan elk zichzelf respecterende componist zich wel moest wagen.

Chaos
Sjostakovitsj schreef met zijn vijfde kwartet een aangrijpend stuk. De componist kreeg veel kritiek van het Stalin-bewind (’chaos in plaats van muziek!’) en werd gedwongen zijn componeerstijl aan te passen: propaganda in de vorm van klanken. Maar hij bleef toch zijn ware gevoelens uiten in werken die hij jarenlang geheim hield, zoals dit strijkkwartet, waarin hij het zware bestaan en de angstcultuur onder het beleid onder Stalin vertolkt. Pas na diens dood in 1953 durfde Sjostakovitsj dit werk te laten uitvoeren. Tsjaikovski stond aan het begin van zijn carrière toen hij zijn strijkkwartetten schreef. Veel later kreeg hij erkenning en werd hij de grootste Russische componist uit de Romantiek genoemd. Voor Wolfgang Mozart was het 23ste strijkkwartet juist zijn laatste. Hij schreef het een jaar voor zijn dood, toen hij gebukt ging onder geldgebrek. Maar zelfs onder de moeilijkste omstandigheden is er bij ‘Woolfie’ ruimte voor optimisme en humor, een opgewekte start dus van het concert op 11 februari.

Het Dudok Kwartet is een Nederlands strijkkwartet met een indrukwekkende internationale carrière. Het trad in beroemde zalen op als het Konzerthaus in Wenen, de Wigmore Hall Londen, Library of Congress in Washington, het Beethovenhaus Bonn en de String Quartet Bie¨nnale Amsterdam, naast frequente optredens in zowel het Concertgebouw als het Muziekgebouw in Amsterdam. En wellicht herinnert men zich hun optreden in Ruurlo in deze theaterzaal in 2019. In 2014 ontving het kwartet de prestigieuze Kersjesprijs. Het kwartet speelt op instrumenten die ze in bruikleen hebben van het Nationaal Muziekinstrumenten Fonds (NMF); violen van Francesco Goffriller (1725) en Vincenzo Panormo (1810), een altviool van Jean-Baptiste Le´fe`bvre (1760) en een cello van Jean-Baptiste Vuillaume (1850).

Kaarten zijn voor 21,50 euro verkrijgbaar via www.kunstkringruurlo.nl/muziek en aan de kassa (pin aanwezig). Jeugd tot en met 18 jaar heeft gratis toegang.

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant