Vocaal Ensemble Ex Arte met geheel rechts dirigent Emile Engel. Foto: PR

Vocaal Ensemble Ex Arte met geheel rechts dirigent Emile Engel. Foto: PR

Koorconcert met Ex Arte in Zwillbrock

Muziek

ZWILLBROCK - Op zondag 21 april laat Vocaal Ensemble Ex Arte eigentijdse koormuziek horen in de Barokkerk in Zwillbrock. Het concert begint om 16.30 uur en de toegang is gratis. 

Aan bod komen onder andere Arvo Pärt en andere Noord-Europese componisten zoals Ēriks Ešenvalds, Ola Gjeilo en Alfred Schnittke. Componisten met een diep religieus besef. En ook: componisten die graag te rade gaan bij oude religieuze teksten. Zo gebruikt Pärt oude geschriften in zijn Sieben Magnificat Antiphonen: zeven gebeden die met zeven verschillende aanspreekvormen van Christus beginnen, bijv. O Weisheit en O Morgenster. Alle in de voor Pärt zo kenmerkende tintinnabuli-stijl waarbij de stemmen als belletjes (tintinnabuli) om elkaar heen draaien. Van verstild en ingetogen tot groots en overdonderend, net als in zijn imposante Kanon Pokajanen waarvan het koor Ode VIII laat horen. 

Daarnaast komen in dit concert teksten voorbij van Hildegard von Bingen en Thomas van Aquino, in o.a. Ave Generosa en O salutaris hostia van Ola Gjeilo. En gebeden uit de Russisch orthodoxe kerk, in de hedendaagse hymnes van Alfred Schnittke, Three Sacred Hymns. Prachtig is ook het Rivers of Light. Componist Ēriks Ešenvalds gebruikt hier originele teksten van het Sami-volk voor een transcendente reis langs het betoverende noorderlicht: als ware het de verbinding tussen hemel en aarde, een hemelse uitnodiging voor het goddelijke rijk.

Het vocaal ensemble Ex Arte bestaat uit twintig geschoolde zangers uit de regio rond Enschede en staat sinds 2004 onder leiding van Emile Engel. Het koor is nu een vaste gast in Zwillbrock en verrukt de bezoekers altijd met koormuziek van de hoogste kwaliteit.

Vrijwillige giften voor de dekking van de onkosten zijn zeer welkom. (Meer informatie: www.barockkirche-zwillbrock.de)

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant