Foto: PR
Foto: PR

Dagelijks 15 minuten bewegen is het meer dan waard!

Partnerbijdrage

15 minuten kunnen lang of heel kort lijken. De tijd gaat snel voorbij als je iets leuks doet! Aan de andere kant kan diezelfde hoeveelheid tijd aanvoelen als uren als je in een lange rij staat of een saai gesprek voert. 15 minuten per dag bewegen is inderdaad ook niet altijd even leuk, maar wel nodig.

Sterker nog, als je spieren wilt opbouwen en een betere spierdefinitie wilt krijgen, kun je krijgen wat je wilt door je aan een routine van 15 minuten te houden. Als het om fitness gaat, zijn consistentie en doelgerichtheid de belangrijkste dingen. Ook goed om te weten: je hoeft niet elke dag urenlang te sporten om sterker, fitter en beter te worden in wat je doet. De mentale aspecten zijn ook erg belangrijk.

Hoe vaak trainen om fit te worden?
Of je nu traint voor een marathon of gewoon probeert gezonder te leven, het kan moeilijk zijn om uit te zoeken wanneer, hoe lang en hoe vaak je moet trainen. We kunnen allemaal naar ons lichaam luisteren, uitzoeken hoe het zich voelt, en onze trainingen daarop aanpassen, maar het is moeilijk om niet aan onszelf te twijfelen. Ben je te moe om vandaag te trainen, of heb je gewoon niet de drive om naar de sportschool te gaan? Een kwartiertje per dag trainen is het vaak al meer dan waard. En dit is waarom:

Sterker worden
Sterker worden en regelmatig sporten kan het makkelijker maken om dingen te doen zoals lopen en tillen. Als het gaat om hoe vaak je aan krachttraining moet doen, is dat minstens twee keer per week. Zorg ervoor dat je je rug, borst, buikspieren, schouders en armen traint, en je benen niet te vergeten! Afwisseling is hier essentieel. Dat geldt ook voor je trainingsroutine. Verschillende soorten oefeningen zijn belangrijk voor meer dan alleen het doorbreken van een saaie routine. Het helpt je ook om fysieke vaardigheden op te bouwen en houden je lichaam fit. Ook helpt het tegen blessures zoals pijn in de gewrichten, het syndroom van tietze of rugpijn waar veel mensen last van hebben.

Betere concentratie
Als je iets doet waarbij je hard traint, stroomt er bloed naar de hersenen. Dit zorgt ervoor dat je neuronen wakker worden en ook helpt het cellen groeien, vooral in de hippocampus. Dit betekent dat wanneer je 15 minuten beweegt voordat je gaat studeren of werken, je je vermogen om je te concentreren en op te letten kunt verbeteren.

Een beter humeur
De chemische stof endorfine wordt aangemaakt wanneer je sport of beweegt. Deze stof zal er ook voor zorgen dat je je minder gestrest voelt, waardoor je hersenen op een aantal manieren beter gaan werken. Dus, als je het gevoel hebt dat je te veel hooi op je vork hebt, zal regelmatige lichaamsbeweging stress op afstand houden en je helpen een positieve instelling te behouden. 15 minuten per dag is vaak al meer dan genoeg!

Meer energie krijgen door hard te trainen? Jazeker!
Deskundigen hebben een verband gevonden tussen lichamelijk gezond zijn en het goed doen op school. Dat komt omdat lichaamsbeweging van lage intensiteit ons een broodnodige energieboost kan geven, wat geweldig is als je lang moet studeren.
Studies tonen ook aan dat lichaamsbeweging mensen creatiever maakt en meer mentale energie geeft. Dus, als je ideeën nodig hebt, is een wandeling of even joggen misschien alles wat nodig is om je creatieve brein aan het werk te zetten.

Beter slapen
Lichaamsbeweging kan je ook helpen beter te slapen als je moeite hebt in slaap te vallen. Lichaamsbeweging verhoogt de lichaamstemperatuur, wat de geest kan kalmeren en het slapen gemakkelijker maakt. Dit betekent minder tijd besteden aan het tellen van schaapjes en meer tijd aan slapen.
Lichaamsbeweging helpt ook je interne wekker van je lichaam die je vertelt wanneer je moe bent en wanneer je wakker bent te bewaken. Hoewel lichaamsbeweging je kan helpen beter te slapen, zeggen sommige slaapdeskundigen dat je niet vlak voor het slapen gaan moet sporten.

‘Dit artikel wordt u aangeboden door fysiotherapie4all. Het is niet gemaakt onder verantwoordelijkheid van de redactie van deze uitgave.’

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant