Doris Röckinghausen. Foto: Rob Stevens
Doris Röckinghausen. Foto: Rob Stevens

Berkelexpositie in Muldershuis Eibergen

Algemeen

EIBERGEN - In het Muldershuis in Eibergen werd zondagmiddag een expositie geopend met schilderwerken die de Berkel als inspiratiebron hebben. Eibergen is de derde Berkel-plaats in de rij die de tentoonstelling aan doet, na Coesfeld en Zutphen. In het boek 'Berkel - Mijn leven als rivier - Mein Leben als Fluss', zijn foto's, schilderijen en poëzie opgenomen.

Door Rob Stevens

De expositie is ondergebracht in verschillende kamers van het Muldershuis. Klaus Isinhofer van kunstkring BArt vertelde dat er geen spijker is geslagen voor de schilderijen. Exploitant Henk Timmerman stelde de locatie beschikbaar op die voorwaarde. De kunst die er hing, is opgeslagen om plaats te maken voor de Berkelkunst. Wethouder Joke Pot van kunst en cultuur sprak haar waardering uit voor het grensoverschrijdende project dat kunst en cultuur volgens haar zo mooi verbindt. "Net als de Berkel die ook Nederland en Duitsland met elkaar verbindt", aldus Pot.

Het 'Berkelboek' is een project van Doris Röckinghausen. Op de vraag waarom zij het boek had samengesteld was haar antwoord: "Omdat er nog niet zo'n boek over de Berkel was." Zij had de Berkel door het boek beter leren kennen. Sander Grootendorst is dichter en heeft het boek in het Nederlands vertaald. Hij droeg voor het publiek, waaronder de Berkelschippers, een aantal gedichten uit het boek in het Duits voor.

Doris Röckinghausen inviteerde dertig Nederlandse en Duitse kunstenaars voor een bijdrage. Hun opdracht: 'Gebruik voor uw kustwerk de Berkel als inspiratiebron!' Kunstschilders, dichters en een fotograaf geven in het boek een persoonlijke hommage aan de Berkel. Ook drie kunstenaars uit Berkelland zijn in het boek opgenomen: de twee tekstkunstenaars Mathilde Klomberg uit Borculo en Thea Bentvelzen uit Eibergen en Marion Schmitz uit Rekken met schilderijen.

Het boek bestaat uit vier delen. Het begint met het verhaal van een stuk drijfhout in de Berkel dat op zijn reis van Billerbeck naar Zutphen zijn ervaringen vertelt met onder meer kopjes als: 'Woedende boeren', 'Verrotte sluizen', 'Vloekende schippers', 'Sluwe smokkelaars', 'Mallumse Molen', etc.. Dan is er het deel waar schilderkunst en dichtwerken elkaar afwisselen. In het derde deel is artistiek-fotografisch werk met gevoel voor detail en structuur van Martin Timm te zien. Het boek eindigt met een stuk tekst over 'De Berkel gisteren en vandaag'. Het boek is te koop in de plaatselijke boekhandels van de diverse steden die liggen langs de loop van de Berkel. Van de oorsprong in Billerbeck in Duitsland tot Zutphen waar de rivier uitmondt in het IJsselmeer.

Al honderden jaren verbindt de Berkel Münsterland en de Achterhoek. Met name de laatste jaren is er, aan beide zijden van de grens, veel aandacht voor (ontwikkeling van) de belevingswaarde van deze rivier. Er is een kentering gaande als het gaat om het belang dat men hecht aan de Berkel. In Coesfeld passeert de Berkel bijvoorbeeld grotendeels ondergronds het centrum van de stad. Men is er nu bezig met de herinrichting van het 'Kasteelpark' waar van grote platforms de Berkel kan worden aanschouwd en optredens kunnen worden gevolgd. In het Berkelpark komt een beeld dat herinnert aan de in de tweede wereldoorlog op die plek gedeporteerde Joden. Ook in Eibergen is van alles gaande rond de Berkel. Er loopt nu een mooi pad over nieuwe houten bruggen, langs de Berkel onder de N18 door. Het pad verbindt het centrum van Eibergen met De Kruidentuin, het Muldershuis en de Mallumse Molen. Bij de Stokkersweg ligt langs de Berkel een mooi natuurgebied. Er wordt gesproken over de aanleg van een Berkel-beach op de nieuwe Maat. Het zijn voorbeelden van een herwaardering van de Berkel, een proces dat in alle Berkelsteden gaande is, in Nederland én Duitsland.

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant