Plv. voorzitter IKB Rinus Smet stroopt alvast de mouwen op voor een duurzaam ondernemend Berkelland. Foto: Guido Bogert Fotografie
 Plv. voorzitter IKB Rinus Smet stroopt alvast de mouwen op voor een duurzaam ondernemend Berkelland. Foto: Guido Bogert Fotografie

Berkelland onderneemt Duurzaam: de mouwen worden opgestroopt

Algemeen

BERKELLAND - Het begon allemaal in 2013 met de presentatie van de Bedrijventerreinenagenda 2020 van de provincie Gelderland, met als belangrijke punten de herstructurering van bestaande terreinen in plaats van nieuwbouw en het tegengaan van veroudering van de bestaande terreinen. Centraal in de kwaliteitsverbeteringsgedachte staan de begrippen innovatie en verduurzaming. In de gemeente Berkelland pakten plv. voorzitter Rinus Smet van de Industriële Kring Berkelland (IKB) en bestuurslid Henk Deunk de handschoen op en dienden in 2013 bij de provincie een plan in voor een haalbaarheidsonderzoek naar zogenaamde zelfvoorzienende bedrijvenparken in de gemeente Berkelland, duurzame terreinen die in de eigen energie konden voorzien.

Door Rob Weeber

In augustus 2015 gaf de provincie het groene licht om met een pilot te starten. Deze pilot betrof een energiescan van het bedrijventerrein in Ruurlo. Met het doel een zelfvoorzienend, innovatief en duurzaam bedrijvenpark te krijgen.
De pilot werd een succes, waarna een plan werd ingediend door het IKB om ook de andere bedrijvenparken te scannen. Dit paste ook bij de doelstelling van de Achterhoek/Berkelland om in 2030 energieneutraal te zijn. De gemeente was direct enthousiast, maar bedong wel dat niet alleen de bedrijventerreinen, maar ook alle ondernemersverenigingen konden meedoen aan de scan. Inmiddels zijn er voorlichtingsavonden gepland en deels gehouden in alle kernen. Daarna worden er 125 bedrijven uitgenodigd om dit jaar gratis de VNO-NCW MKB Energy Check Up te doen en 60 bedrijven om gratis de DOE-scan (duurzaam ondernemen en energie besparen) te doen. De MKB scan is een eenvoudige online scan. De DOE scan echter gaat verder en omvat ook de component duurzaam ondernemen, de strategie van het bedrijf.
Voor Rinus Smet is juist deze laatste belangrijk. "De missie 'energieneutraal' gaat niet ver genoeg. Jan Rotmans riep al dat onze maatschappij kantelt. Dit vraagt van bedrijven in toenemende mate, flexibiliteit, veerkracht en innovatief vermogen. Om de economische groei, werkgelegenheid en welvaart op de korte en langere termijn peil te houden, moeten we doorgroeien naar de circulaire economie, de nieuwe economie 4.0. Gelukkig ziet de gemeente Berkelland dit ook in en faciliteert vooralsnog als enige gemeente in de Achterhoek het veranderingstraject naar duurzaam ondernemen. Het heeft zelfs een revolverend fonds van 1,5 miljoen euro ter beschikking gesteld voor investeringen in de duurzame economie. Zakendoen in de circulaire economie betekent in een woord 'anders samenwerken', samen waarde creëren. Uit onderzoek is gebleken dat de circulaire economie tot innovatie leidt, tot vernieuwende business modellen, productinnovaties en samenwerkingsverbanden met nieuwe partners. In het huidig economisch model spreken we van eenvoudige eenwegtransacties. In het nieuwe model nemen we ook de retourweg op, waar zaken als afval en reststromen bestaan. Verduurzamen is dus meer dan alleen energie besparen. "
Smet is een uitermate voorvechter van de nieuwe economie en vindt het logische dat de aanjaagrol vanuit het IKB komt. Het is een belangenvertegenwoordiger voor de leden/ondernemers die zorg wil dragen voor een optimaal ondernemersklimaat en gezamenlijk op wil trekken voor een krachtig en welvarend Berkelland. Het slechtste wat je volgens hem kunt doen is niets. Het is tijd om de mouwen op te stropen. Het is tijd om vooruit te denken. Op verouderde panden en terreinen zit niemand te wachten straks. Het is wel voor veel ondernemers het pensioen. Dus doe mee !
De laatste twee voorlichtingsavonden over duurzaam ondernemen zijn 28 juni bij De Klok in Eibergen en 5 juli bij de Keizerskroon in Ruurlo. Voor meer informatie over energiebesparing in Berkelland kan men ook terecht op de site.


www.achterhoekonderneemtduurzaam.nl

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant