Little Steven & the Big Beat
Little Steven & the Big Beat (Foto: PR)

Gebroeders Beets terug op eigen bodem

Dertigste Jazz-Vesteval op zaterdag 2 september

Door Henri Walterbos

GROENLO - Het is dit jaar extra smullen geblazen voor muziekliefhebbers op het Grolse Jazz-Vesteval. Ter gelegenheid van de dertigste editie van Groenlo's oudste muziekfestival wordt groots uitgepakt met een 'menukaart' die naast vele smaken enkel muzikale lekkernijen kent. "We beginnen steeds vroeger met programmeren. Dat moet ook wel als je goede bands wilt hebben. Voordeel is dat we in de loop der jaren goede contacten hebben opgebouwd in het muziekwereldje en dat muzikanten ons kennen, er zelf al gespeeld hebben of er op zijn minst al wel van gehoord hebben. We proberen het naast onze bezoekers ook de muzikanten altijd goed naar de zin te maken in Groenlo met een stukje Grolse gastvrijheid. We hebben prachtige locaties waar ze graag spelen en men waardeert ons publiek, dat echt komt om te genieten van de muziek, de sfeer, en de Achterhoekse gemoedelijkheid," vertelt bestuurslid Huub Hofstede niet zonder trots.

Acht podia
In acht verschillende 'kroegen' is het vanaf 21.30 uur genieten geblazen van een smakelijke mix van toffe acts, onder het genot van een biertje of anderszins. Geen Grols Jazz-Vesteval zonder Clemens van de Ven uiteraard. Clemens staat dit jaar met zijn muzikale vrienden in Grolsch Brouwhuys de Lange Gang. De VandeVen Band is één van de weinige authentieke Rhythm 'n Blues-bands in Nederland. De karakteristieke rauwe vocalen van de naamgever van de band, in combinatie met zijn krachtige pianostijl geven de band een heel eigen sound. Bovendien is Clemens een performer met veel uitstraling. Eetcafé Streets haalt warme klanken in huis met La Frica. Samir en Peter Sid Bashir zijn bekend als The Bashir Brother en speelden door de jaren heen met allerlei artiesten van uiteenlopende achtergronden. Ze zijn dan ook meer dan bedreven in stijlen als funk en soul. In Groenlo gaan ze voor Afrikaanse ritmes, als backing band van de uit Malawi afkomstige zanger en liedjesschrijver Danny Kalima. Deze succesvolle en onderscheiden artiest bereikte alles wat er te bereiken was in zijn geboorteland en maakte de overstap naar Nederland.

Montis Goudsmit & Directie staan bij café De Boemel garant voor een hoge dosis swingende- en dansbare Soul Jazz. Frank Montis (Gare du Nord) begrijpt deze muziek als geen ander en komt op sessies regelmatig de heren Goudsmit (New Cool Collective) & Directie (Kane, Hans en Candy Dulfer, Postmen) tegen. Een absolute killer combi. Het podium van Café Kras wordt bemand door de zeskoppige formatie Collectief Explosief dat een aanstekelijke cocktail serveert van moderne jazz en vintage pop muziek uit de jaren '50 & '60. Knallende blazers, elektrische gitaar, contrabas, drums en een frontvrouw met een warme stem, voorzien van een rauw randje. De energie blaast om je oren met eigen werk, geïnspireerd door Tom Waits, Janis Joplin en Sallie Fordand the Sound Outside.

Een absolute sensatie is Lachy Doley Group. Op voorspraak van uitbaters Marion en Roland van Wijk naar hun eigen Rockcafé Taste gehaald. De Hendrix van het Hammondorgel, zo wordt de Australische toetsenvirtuoos Lachy Doley ook wel genoemd. Doley's uitvoering van de Bill Withers-klassieker telt inmiddels 1,7 miljoen views. De hammond-virtuoos werkte de afgelopen jaren samen met grootheden als Steve Vai, Joe Bonamassa en Red Hot Chili Peppers-drummer Chad Smith. 'The greatest living keyboard player in the world today,' aldus collega's.

De energieke live shows maken Sugar Boy and the Sinners populair. Komt dat zien en horen in café de Bolle. Een moderne mix van 'old school' Blues met Soul, Funk en Rock 'n Roll. De band stond al geprogrammeerd naast grootheden als Robert Cray, The Fabulous Thunderbirds en Walter Trout. Met een flinke dosis energie en een positieve attitude maakt Sugar Boy and the Sinners duidelijk dat er toekomst is voor de goede muziek. Rhythm & Blues met vurig gitaarspel, sterke vocalen, gierende saxofoons en een strakke ritme sectie. Een vast ingrediënt op het Vesteval. Little Steve & the Big Beat, in 2015 nog genomineerd voor de Dutch Blues Awards 2015 in categorieën Beste Band, zanger en drummer. De ruiten zullen wederom beslaan bij café De Kroon (Frielink).

Wereldtop
Het Jazz-Vesteval wordt om 21.30 in restaurant Wissink geopend door wereldtop van eigen bodem: Beets & Beets ft Judith Nijland. Tenorsaxofonist Alexander Beets heeft samen met broers Marius en Peter meer dan 2000 concerten in binnen en buitenland gegeven. Het begon allemaal in Groenlo waar de broers naar school gingen en hun jeugd doorbrachten. Speciaal voor het dertigjarig jubileum van het Grols Jazz-Vesteval komen Marius en Alexander een uniek concert geven. Peter Beets is op dat moment op tournee in Japan. Nog steeds een absolute topbezetting, met als speciale gast zangeres Judith Nijland, de Spaanse pianist Miquel Rodriquez en op slagwerk Gijs Dijkhuizen. Swingen op hoog niveau.

Toegangsbuttons
De prijs per button bedraagt 12,50 euro in de voorverkoop (aan de kassa 15 euro). Voorverkoopadressen zijn Bruna Beltrumsestraat en het VVV-kantoor in de Kevelderstraat. Gedurende het Jazz-Vesteval zijn buttons verkrijgbaar bij het Jazzkraampje op de Markt en bij Bar de Lange Gang.


www.jazzvesteval.nl

reageer als eerste
Meer berichten
 
<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=5221758&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=achterhoeknieuwseibergenneede.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=700,715,716" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>