´Ik moet het allemaal nog zien´

Algemeen

NEEDE - De temperatuur in het krappe zaaltje in Grand Café de Hofmaat liep hoog op dinsdagavond. De opkomst voor de door de gemeente georganiseerde inloopavond, over de overlast van hangjongeren, was groter dan verwacht. De toewijzing van een aantal vaste hangplekken voor jongeren, waaronder een bij de Spilbroekhal, had nogal wat kwaad bloed gezet. Die groep veroorzaakt nu al veel overlast in de omliggende buurt, zo vinden onder andere de vrijwilligers van het ter Weeme park. Maar ook anderen, voelen zich door het gezag in de steek gehouden.

Door Rob Stevens

Daarom werd vorige week dinsdag een inloopavond belegd voor omwonenden van de bewuste plekken en andere betrokkenen. De verantwoordelijke wethouder Marijke van Haaren vertelde over de overlast deze zomer en het belang van de aangeweze hangplekken. Dat jongeren recht op een eigen plek hebben. Ze wees ook op de noodzaak van samenwerking met omwonenden, reden voor het beleggen van de inloopavond, en sloot af met: "Ik hoor graag van jullie wat er zoal speelt."

Het antwoord kwam snel met een opmerking van iemand met landerijen, vlakbij een hangplek, over overlast in de vorm van onveiligheid, rommel en gebrek aan ondersteuning van de politie. Er zou met aangiftes te weinig worden gedaan. "De politie komt niet of jongeren vertrekken zodra ze merken dat er gebeld wordt om hulp. De meeste overlast speelt 's avonds, op momenten dat het grootste deel van de politie of BOA's al thuis zitten." Het gemeentelijk antwoord werd toegelicht door BOA Hans Hoveijn, die aangaf drie avonden in de week 'op de weg te zijn'. Pim Wegdam van Beweegwijs heeft met een vijftal jongeren gedragsregels opgesteld om geluidsoverlast en troep te verminderen. Guido van Voormekaar Neede wijst erop dat een groot deel van de jongeren alleen maar een eigen plekje wil; en dat er vaak vanuit de gezinnen ook te weinig ondersteuning wordt geboden. Jongere Robin Klein Willink pakt daarop schoorvoetend de microfoon: "Veel kinderen hebben thuis geen plek om elkaar te ontmoeten." Zijn zus Charon, samen met Jeanne, de enige 'hangjongeren' in het gezelschap vult hem aan: "We willen gewoon ergens kunnen zitten, meer niet." Een vrijwilliger van de Needse Pluimvee Vereniging doet zijn relaas over naalden, dode dieren en condooms en moet gaan zitten omdat het hem allemaal teveel wordt. Er wordt ingebracht dat de groepen niet homogeen zijn. Het is de groep die drugs gebruikt die de meeste overlast veroorzaakt. Die groep wisselt ook van locatie. Na afloop als partijen napraten hoort een van de bezoekers van Judith Schutte, van politie Noord en Oost Gelderland, dat naalden helemaal niet meer worden gebruikt. Tegenwoordig gaat het om pillen.

Een aantal keren komen populaire ontmoetingscentra als het Dorpshuis en het Bastion uit het verleden langs. Mans Koster memoreert in dat verband de goedlopende opvang in de Oudestraat 48, in het voormalige pand waar slagerij Peeze zat. De beheerder en begeleider Henri Onstein begreep de jongeren goed, mede door zijn eigen achtergrond. Hij moest echter, vanwege een uitkering, verplicht elders solliciteren op een baan bij een zorgboerderij. Uit een onlangs uitgevoerd onderzoek van jongeren van 'Mijn School', een zelfstandig onderdeel van het Graafschap College, blijkt dat jongeren een eigen plek willen, met zelf georganiseerde activiteiten.

Zo passeerden die avond veel emoties en opmerkingen van bestuurders, handhavers, begeleiders, jongeren, omwonenden, ouders en gedupeerden. Hoe nu verder? De gemeente zet twee jongerenwerkers in , waaronder een nieuwe per 1 december. De jongerenwerkers zorgen voor het contact tussen (hang)jongeren en ouderen, Voormekaar voor hulpverlening en ondersteuning, de politie en BOA's voor toezicht en handhaving en Iriszorg voor voorlichting over groepsdruk en alcohol- en drugsmisbruik. Ook maken zij afspraken. Marijke van Haren in haar afsluiting: "Het is een gezamenlijke opdracht voor jongeren een goed plek in onze gemeenschap te creëren. Zij zijn onze toekomst." Bij de uitgang wordt een briefje uitgereikt met belangrijke telefoonnummers om meldingen door te geven als optreden noodzakelijk is, of bemiddeling tussen jongeren en de omgeving van de hangplekken. Een oudere man in het donker op weg naar huis: "Ik moet het allemaal nog zien, veel vertrouwen heb ik er niet in."

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant