Enkele leerlingen van Het Assink met hun zeepkist voor de race op 26 juni. Foto: Daan Bomhof
Enkele leerlingen van Het Assink met hun zeepkist voor de race op 26 juni. Foto: Daan Bomhof

Examen doen met een zeepkist

Algemeen

EIBERGEN/NEEDE - Het profiel Dienstverlening en producten (D&P) van het Assink Lyceum in Neede heeft voor het examen een wel heel innovatief idee bedacht. De leerlingen van D&P, alsmede die van de gemengde, theoretische leerweg (GL/TL), de vroegere MAVO, bouwen in samenwerking met het bedrijfsleven een zeepkist en houden daarmee een race op 26 juni.

Een standaard onderdeel van het praktijkexamen is 'iets maken met hout, metaal, video of iets dergelijks. In plaats van de normale gang van zaken aan te houden, verzon het projectteam van het Innovatielokaal in Neede een speciaal programma, het bouwen van een zeepkist. De bedoeling is dat het project vijf jaar loopt.

Joost Leeuw is projectleider van het Innovatielokaal en samen met Joost Sedee bedenker van het nieuwe plan. De opzet van het project is breed, er is tevens verbinding en samenwerking met het bedrijfsleven gezocht. Via een bezoek aan de Beursvloer van de Berkellandse Uitdaging zagen ze hoe deze verbinding het makkelijkst tot stand gebracht kon worden.

Een van de partners van de Uitdaging is Van Wijnen bouwbedrijf in Eibergen en er was slechts een kort gesprek nodig met Hans Ebbekink om de zaak in gang te zetten. Daarnaast werden Vermeulen Profile Car & Tyreservice en Te Koppele Eibergen bereid gevonden om in te stappen. Gedrieën zorgen zij voor het basisonderstel van de zeepkist. Zo is de veiligheid van de kist te allen tijde gegarandeerd. Daarbovenop bouwen de leerlingen in een hal van Van Wijnen hun eigen carrosserie met zelfgekozen thema. Ze worden daarbij ondersteund door hun leraren/projectbegeleiders en Stefan Hesselink van Van Wijnen.

Het is de bedoeling dat de leerlingen zelf een sponsor vinden voor hun zeepkist. Ook dit stukje commerciële training is onderdeel van het examen. Er zijn drie sponsorpakketten waaruit een bedrijf kan kiezen. Een ervan is bijvoorbeeld het duidelijk aanbrengen van het logo en de bedrijfsnaam. Maar ook het bedrijfsleven zelf is gevraagd om een eigen zeepkist te bouwen en mee te doen aan de race op 26 juni. Inmiddels hebben zich al twaalf bedrijven aangemeld. Er kunnen er maximaal 36 meedoen.

In totaal doen zestig leerlingen van D&P mee. Gezamenlijk bouwen zij twintig zeepkisten. Daarnaast zijn er negentig leerlingen van de theoretische leerweg bij betrokken. Zij bouwen samen zestien zeepkisten. Het aantal heeft ook te maken met de totale hoeveelheid wekelijkse praktijkuren die de leerlingen hebben. Dit aantal ligt hoger voor de leerlingen van D&P.

De race is op 26 juni op De Maat in Eibergen, aanvang 15.00 uur. Vanaf een talud zullen de leerlingen naar beneden racen en proberen het 160 meter lange parcours zo snel mogelijk af te leggen. Naast een prijs voor de snelste kist is er ook een prijs voor de mooiste en voor de pechvogel. Iedereen wordt van harte uitgenodigd om te gaan kijken. Er worden hapjes en drankjes door de leerlingen geserveerd. Bedrijven die geïnteresseerd zijn in deelname, kunnen zich nog melden bij het Assink Lyceum in Neede.
 

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant