Riekie Wormgoor. Foto: Rob Stevens
Riekie Wormgoor. Foto: Rob Stevens

Riekie Wormgoor nieuwe preses Vrouwen van Nu

Algemeen

EIBERGEN - Dina Esselink is de moeder van Riekie Wormgoor. Dina is zo'n beetje haar hele leven al lid van de vereniging die sinds 2012 als 'Vrouwen van Nu' door het leven gaat. Helemaal onbekend was de vrouwenvereniging dus niet voor dochter Riekie. Nu is ze zelf sinds een jaar lid van de Eibergse afdeling waar ze een maand geleden als voorzitter werd geïnstalleerd door haar voorganger Diny Stomps.

Door Rob Stevens

In 1930 werd de 'Nederlandse Bond van Boerinnen en andere Plattelandsvrouwen' opgericht. Een vrouwenorganisatie waar de emancipatie van 'vrouwen van het platteland' voorop stond. Sprekers behandelden onderwerpen en er werden cursussen aangeboden, vaak praktisch en nuttig van aard.
Riekie Wormgoor: "In Eibergen komt Vrouwen van Nu maandelijks bijeen. We hebben tussen de negentig en honderd leden uit vooral Eibergen, Rekken en omgeving. Vrouwen worden natuurlijk vooral lid om iedere donderdag van de maand in De Huve in Eibergen gewoon een gezellige avond met elkaar te hebben. Dat zal vroeger niet anders zijn geweest. Ik ben pas een jaar geleden lid geworden. Daarvoor was ik te druk als geestelijk verzorger en met vrijwilligerswerk. Ik gun mezelf nu eigenlijk pas tijd voor 'iets gezelligs'. En meteen mijn eerste jaar word ik gevraagd voor het voorzitterschap."

De kern van een vereniging blijkt uit haar programma. Voor de programmering is het volgens Rikie belangrijk te weten wat leden interesseert. Daarvoor is gelegenheid genoeg. Er zijn namelijk, ook naast de vaste donderdagavond, veel momenten dat leden samen iets doen of elkaar spreken. Bijvoorbeeld tijdens de donderdagavonden of bij één van de vele andere keuzeactiviteiten die Vrouwen van Nu heeft, zoals: de koffieochtend, fietsdag, leesclub, wandelgroep, tuinclub, het zomerfietsen of de jaarlijkse dagreis.

Dina is nu 91 en nog steeds lid. Ze heeft haar hele leven geborduurd bij de handwerkgroep. Dat heeft haar veel voldoening gegeven nadat zij en haar man met de boerderij waren gestopt. Nu gaat borduren niet meer. Maar in het verleden heeft ze bij Vrouwen van Nu ook een cursus Engels gedaan en yoga. Riekie: "Dat is ook belangrijk. Dat je zo een netwerk in het dorp creëert en nieuwe talenten ontdekt. Vrouwen van Nu biedt wat dat betreft ook mogelijkheden om talenten te ontwikkelen. En om niet-alledaagse ervaringen van anderen te horen. Onlangs hadden we een scholier uit Ruurlo op bezoek die vertelde hoe hij 'uit de kast was gekomen'. Het was muisstil die avond. Je merkt wel aan de gesprekken nadien of een thema leden bezighoudt. De avond met een vrouw die zelf de watersnoodramp had meegemaakt en daarover vertelde, was ook geslaagd. Maar het is niet altijd zo zwaar of serieus hoor. Het is belangrijk dat mensen met een goed gevoel naar huis gaan. Daar moet je wel alert op zijn."

Een vereniging met honderd leden die in april 2016 haar zeventig jarig bestaan vierde heeft betekenis. De vereniging is voor de ontwikkeling en het vermaak van veel plattelandsvrouwen belangrijk geweest. De uitdaging is Vrouwen van Nu levendig te houden. Dat lijkt voorlopig geen probleem. In het gesprek kwamen al een aantal interessante hedendaagse thema's langs voor de programmering op donderdagavond.

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant