Afbeelding

Historische Kring Neede brengt oude postkantoor weer tot leven

Algemeen

NEEDE - Het was ooit de reden dat de Historische Kring Neede (HKN) werd opgericht: boze burgers die zich tegen het sloopbeleid van gezichtsbepalende gebouwen in het dorp keerden. Het oude postkantoor aan de Oudestraat was één van die gebouwen die ten prooi viel aan de sloophamer.

Tijdens de viering van het 40-jarig bestaan in de Grote Kerk afgelopen woensdag, werd een beeld van het oude postkantoor aan de gemeente aangeboden. Het betrof een uitgefreesde plaat van Cortenstaal, een weerbestendig metaal dat een fraaie roestbruine kleur krijgt. De plek was ook al bepaald en kwam uiteraard overeen met de historische plaats tegenover de ingang van de Grote Kerk.
Het markante gebouw zit diep in de genen van de Needenaren en de toenmalige sloop ervan, voorzitter Wim Winkeldermaat sprak in zijn toespraak zelfs van 'afbraakzucht', houdt de gemoederen nog altijd bezig. De keuze voor het beeld werd dan ook met grote vreugde ontvangen bij de ruim driehonderd aanwezigen in de Grote Kerk, hoofdzakelijk leden van de Historische Vereniging Neede.

Saillant detail was dat bij de onthulling de drie laatste Needse postbodes in PTT Post uniform optraden, Wim Lammers, Herman Dimmendaal en Arie Haarman. Ze hebben alle drie veertig jaar gewerkt bij de Post. "Destijds waren er nog drie sorteer- en bezorgrondes", haalt Wim Lammers aan. "De eerste was om 06.00 uur, daarna om 10.00 en tenslotte om 17.00 uur. Alles wat je voor 10.00 uur op de bus deed, werd dezelfde dag nog bezorgd. Post van buiten Neede werd in het begin van de jaren zestig om 06.00 uur met de Gelderse Trambus aangevoerd uit Zutphen. Later kwam de post uit Groenlo. Al snel werd het postkantoor te klein en werd de sortering in Neede naar een houten barak overgebracht. De balie voor postzaken bleef wel in het postkantoor. Toen het gebouw in 1978 werd afgebroken, was er al een nieuw postkantoor op het oude marktplein tegenover de Rabobank. Dat heeft daar tot 2002 dienst gedaan. Daarna moest je naar Kramer."
 

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant