Afbeelding

Koffer brengt geluk op De Marke

Algemeen

Leermethode laat Needse kinderen beseffen wat hen gelukkig maakt

NEEDE - De leerlingen van de Needse basisschool De Marke komen een stuk positiever en bewuster in het leven te staan. Zij krijgen namelijk sinds vorige week lessen in geluk.

OBS De Marke is begonnen met de methode ´Gelukskoffer´, een wetenschappelijk onderbouwde methode die gebaseerd is op de positieve psychologie, geschikt voor de groepen 1 t/m 8. Het bevordert het welzijn van kinderen, werkt preventief aan het bevorderen van sociale veiligheid en vergroot het zelfvertrouwen. Geluk is voor 40 procent te beïnvloeden door bewust gedrag, dat tijdens de lessen geprobeerd wordt aan te leren. Bijvoorbeeld door te kijken door een roze of zwarte bril.
Er werken al 270 scholen met deze methode, maar in de gemeente Berkelland is deze school de eerste.
Tijdens de introductieles mochten kinderen een voorwerp meenemen waar ze gelukkig van worden. De mooiste en dierbaarste voorwerpen kwamen mee. Zo kwam er een kleuter met een foto van zijn ouders en broer. "Deze foto maakt mij gelukkig omdat ik ze zo lief vind", zei hij. Ook kwamen er veel knuffels en poppen mee. "Ik speel er dan mee en mijn zus doet dan net of ze de pop is en dat maakt mij gelukkig", vertelde een leerling enthousiast.

Emotioneel
Ook in de hogere groepen werden mooie en soms ook emotionele voorwerpen met elkaar gedeeld. De kinderen konden prima verwoorden waarom dat ene voorwerp hen zo gelukkig maakt. Zo vertelt Emma: "Het is een leuk nieuw vak. We hebben geleerd dat geluk voor iedereen iets anders betekent. We hebben ook geleerd dat je geluk zelf kunt beïnvloeden. Ik vond het heel leuk en ik kijk uit naar de rest van de lessen." Isa vertelt: "Ik weet nu ook wat geluk is. En ja, het was superleuk."
Ook het team is erg enthousiast over de lessen in geluk en hoopt dat het de kinderen veel op zal leveren.

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant