Günther (l) en Erich, twee oud-prinsen van de Stadtgemeinschaft der Karnevalisten Gescher. Foto: Rob Weeber
Günther (l) en Erich, twee oud-prinsen van de Stadtgemeinschaft der Karnevalisten Gescher. Foto: Rob Weeber

'De Vlearmuze bunt los! Alaaf!'

Algemeen

NEEDE - 'De Vlearmuze bunt los. Alaaf!'Met die woorden sloot voorzitter Ria Ruiterkamp van NGC De Vlearmuze afgelopen zondagochtend haar openingswoordje af aan begin van het jaarlijkse Toafel'n, de ontvangst van de collega-verenigingen. Aansluitend werden alle hoogheden en voorzitters onderscheiden met de Needse onderscheiding van prins Patrick en adjudant Albert met het motto 'Wi'j dondert deur'.

Door Rob Weeber

Het was weer druk in De Olde Mölle in Neede, waar zich naast thuisvereniging NCG De Vlearmuze nog acht carnavalsverenigingen presenteerde: CV de Reetkwakers uit Rietmolen, CV Bacchus en ECG De Waterrott'n uit Eibergen, CV De Keiensleppers, CV Hola en CV Schipbek'nkeerls uit Haaksbergen, CV De Höftemennekes uit Hengevelde en tenslotte de Stadtgemeinschaft der Karnevalisten Gescher uit partnergemeente Gescher. De bijeenkomst is de jaarlijkse receptie in de week voordat het carnavalsgeweld losbarst. In Neede heet het Toafel'n, maar het staat ook bekend als Frühschoppen of gewoon 'receptie'.

Gescher had dit jaar geen hoogheden afgevaardigd, maar twee oud-prinsen, Erich (2007) en Günther (2000). De laatste is tevens de vice-voorzitter van de Duitse carnavalsvereniging. Naar eigen zeggen zijn ze als oud-prins te herkennen aan hun witte jasje. Zij kunnen in Neede present zijn omdat ze zelf het Frühschoppen al veertien dagen terug beleefd hebben. Daar zit volgens Günther een bijzonder verhaal aan vast: "Jaren terug ging het carnavalsfeest van wild tot erger, totdat de bisschop ingreep en op de dag zelf een gebedsdag verordende. De Gescher Karnevalisten konden daar mee leven, maar verzetten desalniettemin het feest veertien dagen terug ..."

Na de verwelkoming werden de hoogheden onder begeleiding van de Vlearmoesband en de Dansmarietjes naar de feestzaal begeleid waar ze door medeorganisator Wilco Strijbosch aan het publiek voorgesteld werden. Daarna kon ook voor hen het echte feest der begroeting beginnen. Nieuw dit jaar is de aanwezigheid van de kinderhoogheden. De NCG De Vlearmuze wil dat ook deze groep meer betrokken wordt bij het hele carnavalsgebeuren.
 

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant