Bijzonder concert in Borculo

BERKELLAND - Op dinsdag 12 maart vanaf 18.30 uur wordt er in het muziekcentrum Borculo een bijzondere muziekuitvoering gegeven door leerlingen van groep 5 van de Jorisschool. Zij hebben samen met docenten van het Segno collectief en het orkest van Volharding een aantal weken geoefend. De inhoud van de uitvoering wordt in een korte serie lessen samen met de leerlingen en docenten bedacht. Voor de leerlingen is het een enorme uitdaging om in korte tijd een muziekinstrument te leren bespelen. Voor de muziekdocenten is het een uitdaging om de leerlingen in korte tijd het plezier van samen muziek maken te laten ervaren.

De korte leerlijn is een kruising is tussen het Spelenderwijs orkest en het Leerorkest. En onderdeel van het AMV+ programma dat stichting Muziek en KunstWijs op alle scholen in Berkelland aanbiedt. Alle scholen hebben naast de 17 vaste AMV+ lessen ook de mogelijkheid om schooleigen keuzes te maken uit het AMV+ Extra programma. De Jorisschool heeft gekozen voor 'Samen maken wij muziek'.

De eerste bijeenkomsten voor de leerlingen van groep 5 bestond uit een Muziek Markt en een Verdiepte Muziek Markt. Tijdens deze lessen onderzoeken de leerlingen welke muziekinstrumenten er allemaal zijn, hoe ze heten en klinken en hoe je er op speelt. Aan het eind maken ze een keuze op welk van de muziekinstrument ze willen spelen bij de uitvoering. Er kan gekozen worden uit instrumenten met snaren, toetsen maar ook uit blaasinstrumenten van hout, koper en slagwerk. Het uiteindelijke doel van deze lessen is om de leerlingen onder schooltijd te laten kennismaken met het leren spelen op een muziekinstrument en samen muziek maken. Het mooie is dat op deze manier ieder kind de kans krijgt om dit te ervaren. De vervolgstap kan zijn dat de leerlingen enthousiast is en zich aanmeldt bij een orkest, koor of popschool. De docenten van het Segno collectief en ook het leerlingenorkest van Volharding zullen meespelen. Groep 4 sluit ook aan en zingt een aantal liedjes.

AMV+ Extra 'Samen maken wij muziek' gaat uit van samenwerking op alle gebieden en de stichting Muziek en KunstWijs is blij dat dit in Berkelland zo goed gaat. Tussen de stichting en de professionele muziekdocenten van het Segno Collectief maar ook tussen de school en het plaatselijke orkest. Iedere partner heeft zijn eigen rol en de stichting heeft de leiding, stelt het budget beschikbaar volgens een formule en heeft de eindverantwoording.

De Jozefschool in Rietmolen was in het schooljaar 2013-2014 de eerste school die deze samenwerking wilde onderzoeken. Er gingen elk jaar daarna een paar scholen meer meedoen met dit aanbod. (van 1 naar 3, naar 6 en nu 10). Nu, vijf schooljaren verder is er veel ervaring opgedaan en zijn er door de jaren heen plaatselijk varianten ontstaan. Zo werkt een school in Eibergen samen met een popschool.
De Jorisschool maakt nu gebruik van heel veel jaren onderzoek en ontwikkeling. In dit schooljaar 2018-2019 doen de Jozefschool, De Keikamp, Willibrordus, Sterrenboog, Het Sterrenpalet, De Voshaar, Op d'n Esch, Heuvelschool, Jorisschool en de Menno ter Braak mee.
Wethouder Anjo Bosman is op deze avond aanwezig evenals de bestuursleden Ingrid ten Hoopen en Erwin Boonk van de stichting Muziek en KunstWijs.

Meer berichten
 

Dagelijks het laatste nieuws in je mailbox ontvangen?

Aanmelden