Voorzitter Dennis Rondeel (links) en vice-voorzitter Eddy Goossens van de jubilerende wielervereniging De Stofwolk. Foto: Theo Huijskes
Voorzitter Dennis Rondeel (links) en vice-voorzitter Eddy Goossens van de jubilerende wielervereniging De Stofwolk. Foto: Theo Huijskes

RTC De Stofwolk viert 65-jarig bestaan

Vierdaags jubileumprogramma

Door Theo Huijskes

EIBERGEN - Als vooraanstaande wielervereniging bestaat RTC De Stofwolk op 4 april 65 jaar. Een jubileum dat het bestuur van deze op het sportpark De Bijenkamp in Eibergen gehuisveste, meer dan tweehonderd leden tellende vereniging van donderdag 4 tot en met zondag 7 april wil vieren met een gevarieerd programma voor jong tot oud. Daarbij is het de bedoeling om een extra accent te leggen op het regionale karakter van deze vereniging. Dit laatste omdat de leden niet alleen afkomstig zijn uit Eibergen, maar ook uit Enschede, Haaksbergen, Neede, Borculo, Ruurlo, Groenlo en Lichtenvoorde.

Voorzitter Dennis Rondeel en vice-voorzitter Eddy Goossens van De Stofwolk duiken niet alleen in de historie, maar belichten de huidige, op onderdelen luxe stand van zaken binnen de multifunctionele vereniging De Stofwolk. Een vereniging, die de leden bijna op iedere dag van de week kan verwelkomen op een perfecte, geasfalteerde wielerbaan met een lengte van 1,62 kilometer, een skeelerbaan van 400 meter, een oefenterrein, een indrukwekkend mountainbike-parcours, alsmede een nieuw, aan alle eisen en wensen voldoend clubhuis.

Opleidingsvereniging
Rondeel en Goossens, die in het bestuur worden bijgestaan door Jorne Hagens (secretaris) en Ronald Brockötter (penningmeester), geven aan dat op het complex aan de Rietmolenweg alle verenigingsonderdelen tegelijkertijd op één en dezelfde avond kunnen worden beoefend. "Wij hebben het dan over wielrennen, toerfietsen, mountainbiken gedurende alle seizoenen en skaten, skeeleren in de lente, zomer en vroege herfst", aldus Dennis Rondeel. Aangevuld door Eddy Goossens met de opmerking dat De Stofwolk zich met een dergelijk sportcomplex in breed regionaal verband kan presenteren als opleidingsvereniging. "Ons jongste lid is acht lentes oud en het oudste lid maar liefst 84 jaar."

Oprichting in Winterswijk
De oprichting van de club, van meet af aan onder de naam RTC De Stofwolk, vond in 1954 in Winterswijk plaats. Een en ander op instigatie van enkele bij de wielerclub 'Het Oosten' in Enschede aangesloten renners. In die tijd waren het doodgewone, huis-, tuin- en keukenfietsen, die waren omgebouwd tot racefietsen. Overigens is de naam De Stofwolk afgeleid van de Duitse wielervereniging 'Der Staubwolke'. Exact een jaar na de oprichting vond aansluiting plaats bij de in 1928 opgerichte Koninklijke Nederlandsche Wielren Unie. In de jaren zeventig dienden zich bij De Stofwolk bekende renners aan, zoals de gebroeders Arie en Reinier Hassink, Joop Ribbers, Fred de Kinkelder, Jeroen Tijdink, Harrie Wolters en Fons Schootman. In de negentiger jaren en later lieten nog meer bekende renners zich zien op kop van het peloton. Onder hen Remko Startman, Marcel Meijer, Sander Olijve, de latere profwielrenner Tristan Hoffman en niet te vergeten bij de dames Loes Gunnewijk.

Jubileumprogramma
Het in het kader van het 65-jarig bestaan vastgestelde jubileumprogramma met daarbij diverse demonstraties en andere activiteiten en festiviteiten begint op donderdag 4 april met een jubileumreceptie in het fonkelnieuwe clubgebouw. Naast het gegeven dat er op die avond twee bijzondere huldigingen plaatsvinden zal Anjo Bosman als wethouder sport van de gemeente Berkelland het woord voeren en is burgemeester Joost van Oostrum, in dit geval als actief lid van De Stofwolk, ook aanwezig. Op vrijdag 5 april staan er demonstraties op het programma, van 19.00 uur tot 21.00 uur te verzorgen door jeugdleden skeeleren, MTB en wegwielrennen. Op zaterdag 6 april gaat tussen 11.00 uur en 15.00 uur alle aandacht uit naar een wegwedstrijd op het wielerparcours van het wieler- annex skeelerpark. Op de afsluitende zondag (7 april) staat alles in het teken van de Oostelijke jeugdcompetitie (OJC).

Meer berichten