De officiële opening van het nieuwe clubhuis van RTC De Stofwolk. Foto: Theo Huijskes
De officiële opening van het nieuwe clubhuis van RTC De Stofwolk. Foto: Theo Huijskes

Nieuw clubhuis RTC De Stofwolk officieel geopend

Loes Gunnewijk en Tristan Hoffman ereleden van 65-jarige club

Door Theo Huijskes

EIBERGEN - Exact 65 jaar na de oprichting van wielervereniging RTC De Stofwolk op 4 april 1954 vond op donderdag 4 april de jubileumviering met vele hoogtepunten plaats, waarbij duidelijk naar voren komt dat het om een regionale vereniging met diverse disciplines gaat. De door leden, oud-leden, sponsoren en andere genodigden drukbezochte avond wordt ingevuld met een terugblik in de rijke historie, met een aantal huldigingen en met de opening van het nieuwe clubhuis op het sportcomplex De Bijenkamp aan de Rietmolenseweg in Eibergen.

Anjo Bosman, wethouder sportzaken van de gemeente Berkelland, mag, samen met het jongste lid van De Stofwolk Willem Nijhof (7 jaar) en het oudste lid Willie Startman (85 jaar en 40 jaar lid), onder luid applaus van de aanwezigen de openingshandeling verrichten. Ditmaal onder het toeziend oog van burgemeester Joost van Oostrum, aanwezig als actief lid van De Stofwolk. Even daarvoor heeft Bosman haar waardering uitgesproken voor de 65-jarige vereniging, die kan pronken met een rijke, regionale historie waarbij altijd al een belangrijke plaats is weggelegd voor de jeugd. "Een vereniging om trots, wat zeg ik, supertrots op te zijn!"

De dood of de gladiolen
In het fonkelnieuwe, echte wielersfeer uitademende clubhuis heeft even daarvoor Stofwolk-voorzitter Dennis Rondeel de aanwezigen toegesproken. "In de wielersport is het de dood of de gladiolen, de koers hard maken, alleen maar dóórkachelen, een gat dicht rijden, een jasje uitdoen, een ander het snot voor de ogen rijden, aan de boom schudden en zo kan ik nog wel een tijdje doorgaan", aldus Rondeel. "Allemaal kreten die niet alleen van toepassing zijn op de wielersport, maar ook op het voortbestaan van deze prachtige club en in het bijzonder op de mega-inspanning die door talrijke vrijwilligers aan de dag is gelegd om de totstandkoming van dit helemaal bij de huidige tijd passende complex inclusief clubhuis voor elkaar te krijgen." Rondeel zet samen met zijn collega-bestuursleden niet alleen de mensen van het eerste uur in het zonnetje, maar ook de leden van de vrijwillige bouwcommissie, die ontelbare uren in de nieuwe accommodatie hebben geïnvesteerd.

Twee ereleden
Extra veel aandacht gaat uit naar de benoeming van twee ereleden. Hiervoor komen, mede vanwege het jubileum, Loes Gunnewijk en Tristan Hoffman in aanmerking. Als wielrenster en veldrijdster heeft de 38-jarige Gunnewijk een bijzonder indrukwekkende carrière achter de rug. Kreeg Loes in 2001 haar wielerlicentie, veertien jaar later, in 2015, is zij gestopt als actief wielrenster. Zij is momenteel bondscoach van de Nederlandse elite-, belofte- en junior-vrouwen. Het verraste nieuwe erelid van De Stofwolk spreekt een emotioneel dankwoord.

Ook aan 'Stofwolker' Tristan Hoffman uit Groenlo wordt het erelidmaatschap toegekend. Omdat de inmiddels 49-jarige ploegleider vanwege voorbereidingen op de Ronde van Vlaanderen in het buitenland verblijft, is het zoon Noud die - gadegeslagen door zijn moeder Vera Hoffman - uit handen van Fred de Kinkelder de bij het erelidmaatschap horende trofee in ontvangst mag nemen. Wel is er telefonisch contact tussen voorzitter Rondeel en Hoffman (ploegleider van de formatie Bahrein-Merida Pro Cycling Team). Een interessante conversatie, die alle aanwezige gasten live kunnen volgen en waarbij de Nederlands kampioen op de weg in 1992 en drievoudig deelnemer aan de Tour de France zijn dank en waardering voor de onderscheiding niet onder stoelen of banken steekt.

Meer berichten