De leerlingen Zuzanna (l) en Britt maken de bloemstukjes voor de wijk klaar. Foto: Rob Weeber
De leerlingen Zuzanna (l) en Britt maken de bloemstukjes voor de wijk klaar. Foto: Rob Weeber (Foto: )

Voorjaar in moestuin De Berg

NEEDE - Ieder jaar weer, als het lenteseizoen aanbreekt, organiseert moestuin De Berg in Neede met de Dr. Ariëns Daltonschool een groei- en bloeidag voor de kinderen. Tijdens deze dag zijn er de gehele dag activiteiten op school en in de moestuin. De moestuin staat onder leiding van voorzitter en oud-Ariëns leerkracht Antoinet Bolster en penningmeester Chantal van Zon. Zij verzorgen ieder jaar de aanplantdag in het voorjaar en de oogstdag in het najaar. Gedurende het groei- en bloeiseizoen zijn alle kinderen met hun ouders voor een kopje koffie op de zaterdagochtend welkom.

Door Rob Weeber

Afgelopen woensdag verzamelden zich weer vele kinderen in de moestuin waar ze onder meer de eerste asperge mochten steken. Verder werden aardappels gepoot en een bijenrijk bloemenmengsel gezaaid. Vrijwilligers waren in de weer met de uitleg over bollen, knollen en kruiden. Een bijzondere activiteit was het poten van zonnebloempitten. Dit gebeurde met de potgrondtabletten die de moestuin vorig jaar van supermarkt EMTE had gekregen. Door de tabletten op te lossen verkregen de kinderen de benodigde aarde. De gepote pitten mochten mee naar huis worden genomen. Als straks in de herfst de oogstdag georganiseerd wordt, krijgt degene die de hoogste zonnebloem heeft gekweekt een prijs.

Natuurlijk ontbrak ook het sociale element niet. De moestuin is er namelijk ook voor de inwoners van de wijk die af en toe een 'opkikkertje' nodig hebben. Diverse bloemstukjes werden dan ook klaargemaakt om in de wijk uit te delen. Op de Ariënsschool werd aan de bovenbouw een yogaworkshop gegeven, terwijl de onderbouw kon knutselen en schilderen. Verder was er een lezing over vleermuizen.
Moestuin De Berg is een uniek project en een mooie vorm van samenwerking tussen alle wijkbewoners, waaronder ook de basisschool. De tuin is in de loop der jaren uitgegroeid tot een educatief en duurzaam project waarbij de kinderen op een speelse manier de liefde voor de natuur en verantwoord eten wordt bijgebracht. Daarnaast stimuleert de tuin de cohesie in de wijk.

Meer berichten