Bettine Vriesekoop (links) in actie tijdens haar clinic bij TTV VIOS. Foto: Theo Huijskes
Bettine Vriesekoop (links) in actie tijdens haar clinic bij TTV VIOS. Foto: Theo Huijskes

Succesvolle clinic van Bettine Vriesekoop

TTV VIOS krijgt les van beste Nederlandse tafeltennisster

Door Theo Huijskes

BELTRUM - Ondanks dat ze al meer dan zestien jaar geleden is gestopt met wedstrijdsport, maakte tafeltennisvereniging VIOS afgelopen zaterdag kennis met een nog steeds bijzonder fanatieke en tevens gedisciplineerde Bettine Vriesekoop, als zijnde Nederlands beste tafeltennisster aller tijden. Onder andere in de functie van ambassadrice van de Nederlandse Tafeltennisbond, maakte de inmiddels 57-jarige Vriesekoop tijdens een door haar te verzorgen clinic in raad en daad propaganda voor de breedtesport in het algemeen en de tafeltennissport in het bijzonder.

Volgens woordvoerder Wout van 't Wel van TTV VIOS heeft men het initiatief om de tweevoudig Europees kampioen naar Beltrum te halen, genomen om de belangstelling voor de tafeltennissport en dientengevolge de aanmelding van nieuwe, jonge leden te promoten en te bevorderen. "Onze vereniging telt twintig leden en die komen uit de hele gemeente Berkelland. Dit aantal is weliswaar stabiel, maar veel te laag. De jeugd kan heden ten dage natuurlijk kiezen uit tal van sporten, waaronder in de huidige tijd levende sporten als de survival-, fitness- en kickbokssport, maar zeker in het kader van de breedtesport is het beoefenen van tafeltennis gezond voor lichaam en geest. Maar naast jeugdleden zijn ook liefhebbers in de leeftijdscategorie 50-plus welkom, ook al zijn het belangstellenden die nog nooit een tafeltennisbatje in de hand hebben gehad."

Op veertienjarige leeftijd op Europees niveau
Bettine Vriesekoop, in 1972 begonnen met wedstrijdsport, in 1982 en in 1992 Europees kampioen in respectievelijk Boedapest en Stuttgart, in 2002 gestopt, maar gedurende haar dertigjarige tafeltenniscarrière ook nog eens veertienmaal Nederlands kampioen, driemaal over deelneemster aan de Olympische Spelen, en in 1981 en 1985 gekozen tot 'Sportvrouw van het jaar' in Nederland, hield in de sporthal De Sonders een boeiend betoog.
"Wil je gaan voor de beoefening van topsport, dan dien je daarvoor op jonge leeftijd te kiezen en daarbij tevens aan te geven naar welke tak van sport je voorkeur uitgaat. Daarnaast dient er in een vroeg stadium gezorgd te worden voor een duidelijke structuur in je leven met daarbij vaste patronen, alhoewel die patronen ook geen vastgeroest karakter moeten krijgen", aldus Vriesekoop. "Dat ik voor die lijn heb gekozen, heeft wel tot gevolg gehad dat ik reeds op veertienjarige leeftijd op Europees niveau tafeltenniste. Let wel, in een periode dat niemand had gehoord van internet, laat staan dat het bestond. In plaats daarvan heb ik mijzelf bijgespijkerd door veelvuldig op de tribune plaats te nemen en te kijken naar andere goede tafeltennissers. Alsmaar kijken en nog eens kijken."

Oefenen voor de spiegel van mijn moeder
Naast het ontbreken van internet, moest Vriesekoop het in haar beginjaren ook nog doen zonder videorecorder als hulpmiddel bij de verschillende trainingsvormen. "Ik moest mij in die tijd behelpen met een grote spiegel in de slaapkamer van mijn moeder. Daarnaast stelde ik mij via kranten en tijdschriften op de hoogte van de capaciteiten, beter gezegd kwaliteiten van topsporters, zoals bijvoorbeeld tennisster Steffi Graf, om mij daar zelf mee te kunnen verrijken. Destijds ook nog eens helemaal geïnspireerd door mijn trainer Gerard Bakker, die mij op jonge leeftijd al voorhield dat ik Europees kampioen ging worden", aldus Vriesekoop, die ook jaren achtereen in het tafeltennisland bij uitstek China heeft gewoond en gewerkt. "Dat ik de top van Europa heb gehaald, heb ik aan de Chinezen te danken. Wij mogen dan fysiek gezien sterker zijn, het Chinese tafeltennis blinkt uit in techniek en snelheid."
Na haar interessante monoloog schakelde de Nederlandse tafeltennisster door naar het praktische gedeelte, waarbij de kneepjes van het vak naast en aan de tennistafel werden doorgenomen met en door diverse leden van TTV VIOS.

Meer berichten