Veronica Kasteel-Niemeijer en 'haar Jimmy's'. Foto: Rob Weeber
Veronica Kasteel-Niemeijer en 'haar Jimmy's'. Foto: Rob Weeber (Foto: )

Jimmy's in Neede geopend

NEEDE - In navolging van Borculo eind december, heeft Neede nu ook een eigen Jimmy's. Jimmy's is de ontmoetingsplek voor jongeren en (jong)volwassenen tussen 12 en 28 jaar. Het is hun eigen plek waar talent wordt ontwikkeld, problemen worden uitgewisseld en besproken, een steuntje in de rug wordt gegeven en verkregen, samen huiswerk wordt gemaakt et cetera. De Needse vestiging wordt begeleid door jongerenwerker Veronica Kasteel-Niemeijer.

Door Rob Weeber

Een van de bedenkers van Jimmy's is Fanny Koerts. Zij was destijds werkzaam in Groningen op het terrein van jongerenparticipatie en talentontwikkeling en zag dat jongeren met hun problemen niet voor de reguliere loketfunctie binnen de gemeente kozen. Er was duidelijk behoefte een aan eigen plek waar ze met gelijkgestemden dingen konden delen en bespreken. Ook een online platform was onvoldoende voor hen. Zo ontstond Jimmy's, een landelijke aanpak om jongeren onder begeleiding van een professional meer zelfvertrouwen te geven en meer zelfredzaamheid bij te brengen. Op dit moment bestaan er al zeven Jimmy's in Nederland. Er is er zelfs een in oprichting in Suriname. Koerts geeft wel toe dat het voortbestaan van iedere Jimmy's bestuurlijk en financieel afhankelijk is van de betreffende gemeente. Tot nu toe lukt het nog niet om iedere Jimmy's open te houden.

Dat laatste zit bij Berkelland wel goed. Wethouder Marijke van Haaren opende ook de Needse Jimmy's en toonde zich een echte fan van het concept. Ze benadrukte dat het belangrijk is dat er in het voortraject voor jongeren wordt gezorgd en in hen wordt geïnvesteerd. Zo voorkom je dat zij in de veel duurdere jeugdzorg belanden. "Voorkomen is dus beter dan genezen. Jongeren kunnen en willen veel volgens haar en er zit veel toekomst in hen. Ze moeten derhalve de ruimte krijgen om zich (met elkaar) te kunnen ontplooien. Ze hebben bovendien recht op een fatsoenlijke plek, een plek ook waar alle partijen bij betrokken zijn, politiek, buren scholen, politie. Geen hangplek achteraf dus. Door ze op deze manier te faciliteren, willen ze ook wat best terugdoen voor de lokale samenleving. Op 19 mei bijvoorbeeld wordt er in Neede door de Stichting Vlearmoesplein een Veiligheidsdag georganiseerd. Jongeren verzorgen op die dag een klimwand op het plein. Ook zijn ze bijvoorbeeld vrijwilliger tijdens de jaarlijkse Jammarkt."

Tenslotte kregen de jongeren van hun nieuwe conciërge een peddel cadeau. De bijbehorende uitleg was dat je als jongere en jongerenorganisatie vaak moest roeien met de riemen die je hebt. De hoop werd uitgesproken dat de peddel tot en positief resultaat bijdraagt.

Meer berichten
 

Dagelijks het laatste nieuws in je mailbox ontvangen?

Aanmelden