De werkgroep ECE. Foto: PR
De werkgroep ECE. Foto: PR

Eibergen krijgt laagdrempelige vervoersdienst

Algemeen

Chauffeurs en donateurs gezocht voor electrocar

EIBERGEN - In Eibergen is een initiatief gestart om dit jaar een electrocar te laten rijden in de dorpskern. De electrocar biedt vervoer op laagdrempelige en flexibele wijze en is bedoeld voor ouderen en mensen met een beperking, die van A naar B willen binnen de kern van Eibergen.

Voor dit project is een werkgroep opgericht bestaande uit enthousiaste inwoners en De Zonnebloem afdeling Eibergen, zorgorganisaties Livio en Estinea, Team Voormekaar Eibergen Rekken, De Naoberbus, belangenorganisatie KBO-PCOB en de Berkellandse Uitdaging.

Het doel is een laagdrempelige vervoersdienst te zijn, die zich speciaal richt op mensen die (tijdelijk) niet mobiel zijn. De vervoersdienst maakt het deze mensen gemakkelijker om zelfstandig buitenshuis contacten te onderhouden of nieuwe contacten op te bouwen en zelfstandig boodschappen te doen. De gebruiker betaalt per rit een bedrag naar keuze (vrije gift). De electrocar zal gaan rijden met vrijwilligers en zal zeven dagen per week actief zijn tussen 9.00-18.30 uur.

Wanneer lopen, fietsen, autorijden of reizen met het openbaar vervoer niet of nauwelijks meer mogelijk is, is de deur uitgaan geen vanzelfsprekendheid meer en wordt de wereld klein. Eenzaamheid kan toenemen. Op eigen initiatief iets ondernemen zonder familie of andere mantelzorgers extra te belasten, is voor een grote groep mensen moeilijk of soms zelfs onmogelijk; veel mensen voelen zich bezwaard een ander te vragen of er is eenvoudigweg niemand om te vragen.

De investering in het eerste jaar bedraagt 54.000 euro. Hiervoor zijn verschillende fondsen aangeschreven. Daarnaast kunnen Eibergse bedrijven en particulieren de electrocar sponsoren. Men kan geld overmaken naar Stichting Livio, NL05 ABNA 0246 407 921 onder vermelding van 'project ECE'. Een andere manier om te sponsoren is het aanschaffen van tien reismuntjes ter waarde van 25 euro. Een munt is goed voor een retourrit. Muntjes à 2,50 euro zijn straks ook verkrijgbaar in het winkeltje in De Meergaarden en te bestellen via tel. 06-10 82 05 79 of via e-mail: electrocareibergen@gmail.com De muntjes kunnen ook een leuke cadeautip zijn voor kinderen, die elders in het land wonen en graag zien dat hun ouders er op uittrekken in Eibergen.

Mensen die het leuk lijkt om als vrijwilliger op de electrocar te rijden, kunnen hierover informatie inwinnen bij ECE, tel. 06 10 082 05 79 de werkgroep is op zoek naar chauffeurs in de leeftijd tot 75 jaar, die in het bezit zijn van een geldig rijbewijs. Ze moeten behulpzaam, representatief en fysiek vaardig zijn om mensen te ondersteunen. In de electrocar kan namelijk ook een rollator mee. De chauffeurs moeten minimaal twee dagdelen per drie weken beschikbaar zijn. Wie dit een mooie uitdaging vindt, kan zich melden als als vrijwilliger.

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant