IVN-rondleiding Zwillbrocker Venn met als thema: vogels

ZWILLBROCK - De afdeling Oost Achterhoek van de Vereniging voor Natuur- en Milieueducatie (IVN) houdt op zondag 16 juni om 14.00 uur weer een natuurexcursie, en wel in Het Zwillbrocker Venn, net over de Duitse grens.
Start: op de parkeerplaats 100 net achter de Barock Kirche. Een en ander is vanuit Nederland met IVN-borden aangegeven. Vogels staan tijdens de wandeling centraal.

Flamingo's en kokmeeuwen niet toevallig bij elkaar
Het blijft bijzonder: sinds de jaren tachtig zit er een kolonie van zo'n dertig flamingo's in het Zwillbrocker Venn. 's Winters verblijven ze vooral rond de monding van de Rijn en in Zeeland. Maar ze zijn ook in de Oostvaardersplassen en het Lauwersmeer gesignaleerd. Flamingo's hebben niet zozeer last van de kou, dan wel van het bevriezen van water, waardoor geen slakjes en mosseltjes en dergelijke uit de waterbodem kunnen worden gehaald. Dat is ook gelijk het geheim van het Zwillbrocker Venn. Hier treft men sinds de jaren dertig van de vorige eeuw een grote kokmeeuwenkolonie aan. Enkele decennia geleden broedden er wel 15.000 paar, de afgelopen jaren zijn het nog een paar duizend broedparen. Door de meststoffen van de meeuwen leven er veel kleine diertjes op de bodem van het ven. Deze dienen weer tot voedsel van de flamingo's. Tijdens de excursie wordt ook verteld over andere vogels en anderen dieren en planten.
De excursie duurt ruim twee uur. Meewandelen is gratis, consumpties onderweg niet.
Voor inlichtingen over IVN-wandelingen: André Hendriks, 0544-352043.

Meer berichten
 

Dagelijks het laatste nieuws in je mailbox ontvangen?

Aanmelden