Sandra Vanreys & Band. Foto: PR
Sandra Vanreys & Band. Foto: PR (Foto: Daniëlle Blokland)

Theater Berkelland: nieuw seizoen met nieuw elan

EIBERGEN - Theater Berkelland bereidt zich voor op een nieuw seizoen. Met een uitgebreid programma, veel plannen en ideeën, en onder aanvoering van de nieuwe (waarnemend) voorzitter René Hoogma van de stichting Theater Berkelland die sinds 2017 probeert cultuur- en muziekvoorstellingen te blijven bieden in Kulturhus 't Spieker in Eibergen. "Omdat we muziek, cultuur, het theater dichtbij willen brengen, voor iedereen bereikbaar. En omdat het natuurlijk jammer zou zijn als we de mooie zaal van 't Spieker niet daarvoor inzetten."

Door Lydia ter Welle

Kulturhus 't Spieker balanceerde enige tijd op het randje van een faillissement, maar is nu weer helemaal terug; 'alive & kicking'. Wel in een heel andere vorm: het is nu een gezondheidscentrum, met een huisartsenpraktijk en andere gezondheidsgerelateerde activiteiten als huurder. Ook de stichting Theater Berkelland huurt foyer en zaal voor haar voorstellingen. Bovendien vinden ook andere huurders er onderdak, zoals twee muziekverenigingen (Excelsior en Euphonia) en gym- en dansvereniging Odival.

Theater Berkelland goed op de kaart
"Onze stichting staat dus los van de stichting Kulturhus 't Spieker", aldus René Hoogma. Hij is sinds een half jaar als waarnemend voorzitter nauw betrokken bij de Stichting Theater Berkelland. Zijn voorganger kon het voorzitterschap niet langer combineren met zijn drukke baan. "Na 43 jaar in het onderwijs ben ik gepensioneerd, en heb dus wat meer tijd. Die wil ik graag gebruiken om Theater Berkelland goed op de kaart te zetten. De stichting werd in 2017 opgericht, en het is best lastig om een plek te veroveren. We krijgen geen subsidie van gemeente of andere overheden. En om goede voorstellingen te kunnen halen, moet je behoorlijk wat geld meebrengen. En dat geld komt alleen maar binnen als je voldoende kaarten verkoopt en voldoende sponsors binnenhaalt. En daarvoor moet je weer voldoende bekendheid hebben. Om dat allemaal op te bouwen, kost wel wat tijd en moeite. Daarvoor wil ik me, samen met alle vrijwilligers, graag inzetten."

Mooi programma
Om te beginnen is veel energie gestoken in een mooi programma voor het nieuwe seizoen. Dat seizoen gaat van start met een open dag op zaterdag 21 september. Daarna volgt een afwisselend programma met regionale maar ook nationale bekendheden. In de rij van artiesten staan regionale namen als Sandra Vanreys, André Manuel en Thijs Kemperink, en Nathalie Baartman, maar ook Hans Kazan, Joris Linssen en Angela Groothuizen. Het hele programma is te vinden op www.theaterberkelland.nl. Daar staat ook alle informatie over de kaartverkoop, die al is gestart en goed op gang komt.

Meer bekendheid
Daarnaast wil Hoogma samen met zijn enthousiaste groep van zo'n vijftig vrijwilligers werken aan meer bekendheid van Theater Berkelland. "We werken waar mogelijk goed samen met de andere 'bewoners' van 't Spieker, en ook met bijvoorbeeld het Openluchttheater Eibergen. We kunnen elkaar immers alleen maar versterken", stelt Hoogma. "We willen meer 'Theaterfans van Berkelland' binnen halen: mensen die onze stichting steunen door tenminste een tientje per jaar te doneren, en we willen meer sponsoren binnen halen", aldus de waarnemend voorzitter. Een andere manier is het organiseren van 'verrassingsvoorstellingen'. "Kleine, intieme voorstellingen in de foyer, op zondagmiddag, waar dan plek is voor zo'n 100 tot 110 mensen maximaal. De bezoekers krijgen aan het begin van de maand te horen waarvoor ze naar het theater komen. We beloven een breed en aantrekkelijk aanbod, waarvan de theaterliefhebber zeker zal genieten!"

Allerlei plannen
De gewezen onderwijsman wil graag bereiken dat iedereen, van jong tot oud, de kans krijgt om het theater te ervaren. "Ik hou van theater, van de sfeer, de spanning net voor het doek open gaat. De gespannen verwachting in de zaal, bij de bezoekers, maar ook de spanning bij de artiesten die gaan optreden. Ik ben ervan overtuigd dat je al jong moet kennismaken met theater om er liefde voor te krijgen. En dan bedoel ik niet alleen het bezoeken van maar ook het optreden in het theater. We hebben allerlei plannen om dat te verwezenlijken voor de scholen hier in de buurt. Om te zorgen dat kinderen van 4 tot 12 jaar regelmatig met theater te maken krijgen."


www.theaterberkelland.nl

Meer berichten