Blij met de koelkast voor Jimmy's. Rechts achteraan Harry Niemeijer en Veronica Kasteel.  Foto: Lydia ter Welle
Blij met de koelkast voor Jimmy's. Rechts achteraan Harry Niemeijer en Veronica Kasteel. Foto: Lydia ter Welle (Foto: )

Koelkast voor Jimmy's Neede

NEEDE - Jimmy's aan de Bergstraat in Neede werd donderdag verrast met een cadeau: Expert Neede leverde een gloednieuwe koelkast af voor de ontmoetingsplek. Dat gebeurde dankzij een gift van Harry Niemeijer namens Elite bv uit Neede.

Door Lydia ter Welle

Jimmy's is een systeem waar jongeren tussen de 12 en 27 jaar er voor elkaar zijn. Om samen activiteiten op touw te zetten en samen op zoek te gaan naar antwoorden op allerlei vragen. De jongeren worden gecoacht door een jongerenwerker, maar houden zelf de verantwoordelijkheid. Jongeren die dat willen krijgen er de kans hun talenten te ontdekken en ontwikkelen, waarbij altijd voorop staat dat zij zelf de regie houden. De gemeente Berkelland ondersteunt Jimmy's (er is ook in Jimmy's in Borculo), vanuit de overtuiging dat Jimmy's ook een rol speelt bij het voorkomen van overlast en problemen, omdat jongeren al in een vroeg stadium een vraag of probleem kunnen bespreken met leeftijdgenoten.

Veronica Kasteel is de jongerenwerker voor Jimmy's in Neede. "Jongeren kunnen hier terecht op woensdag en donderdag van 14.00 tot 20.00 uur en op de laatste zaterdag van de maand van 13.00 tot 16.00 uur. Ze bepalen zelf wat ze doen: praten, chillen, tafeltennissen, huiswerk maken of een spelletje, of gewoon niks. Alles kan, alles mag, met alle vragen kunnen ze hier terecht. Bij elkaar, of bij mij, of bij één van onze vrijwilligers, en samen praten we over de antwoorden en mogelijkheden", vertelt ze. Koffie, thee en ranja is altijd gratis beschikbaar voor de Jimmy's.

Jimmy's kan nog wel vrijwilligers gebruiken. "Mensen met begrip voor de doelgroep van Jimmy's, juist ook omdat ze zelf (nu nog of kort geleden) tot die groep behoorden. Die tijd willen vrij maken om er te zijn voor de jeugd, naar hen te luisteren, naar hun vragen, en om hen te helpen bij activiteiten die ze op touw willen zetten. Mail maar naar veronica@jimmysberkelland.nl en we maken een afspraak!", zegt Veronica Kasteel.

Er is een vaste groep regelmatige gebruikers van Jimmy's Neede, die af en toe ook activiteiten organiseert. Er was eerst wat tegenstand tegen de komst Jimmy's aan de Bergstraat 10, uit angst voor overlast. "Maar de buren hebben geen last van Jimmy's, ook omdat we ons aan bepaalde regels houden; daar wijzen we elkaar ook op", stellen de Jimmy's. "We hebben onlangs een aantal buurtbewoners op bezoek gehad om kennis te maken. Was erg leuk." De jongeren zijn blij met Jimmy's: "Het is fijn om hier naar toe te kunnen, en te doen wat we willen, zoals we dat zelf willen. Er is hier niemand die zegt wat je moet doen. Je mag hier zijn wie je bent." Dat klinkt bijna alsof er geen regels zijn, maar die zijn er wel. Eén van de Jimmy's zegt: "Juist door Jimmy's, bij Jimmy's, heb ik de laatste tijd heel hard gewerkt voor school. En nu ben ik mooi over naar de volgende klas!"

Gevraagd naar de reden voor het cadeau aan Jimmy's zegt Harry Niemeijer: "Het is belangrijk dat jongeren een plek hebben waar ze terecht kunnen. Bij elkaar, maar ook bij een vertrouwenspersoon als de jongerenwerker, als ze dat willen. Dat zorgt ervoor dat dingen in een vroeg stadium bespreekbaar worden, en escalatie kan worden voorkomen. Dat willen we als Elite graag steunen, en helemaal als dat kan met zo'n praktisch cadeau als deze koelkast", zegt Niemeijer, eraan toevoegend dat Elite ook anderen lokale initiatieven en clubs sponsort of ondersteunt.

Met vereende krachten wordt de koelkast op z'n plek gezet in het keukentje.De Jimmy's zijn er blij mee.

Meer berichten