Bruidspaar Spanjaard-Breukers. Foto: Rob Weeber
Bruidspaar Spanjaard-Breukers. Foto: Rob Weeber (Foto: )

Echtpaar Spanjaard-Breukers 60 jaar getrouwd

REKKEN - Dinsdag 13 augustus 1959 was de dag waarop de kerkelijke inzegening van het huwelijk plaatsvond en alleen dat telt voor het bruidspaar Bert Spanjaard (1933) en Truus Breukers (1934). De wettelijke verplichting een week eerder was niet meer dan dat.

Bert werd op de ouderlijke boerderij geboren en is sindsdien geboren en getogen Rekkenaar. Truus is afkomstig uit de Veldmaat in Haaksbergen en ging wel eens naar het verenigingsgebouw St. Jozef in de vroegere pastorie aan de Braak om te dansen. Daar ging ook Bert wel eens heen. Het zou tot een huwelijk leiden, waarna het kersverse echtpaar de eerste zeven jaar op de ouderlijke boerderij inwoonde. Ze wilden graag buitenaf wonen en tot hun geluk kwam het huis tegenover de boerderij te koop. Het pand behoorde toe aan de Rekkense Inrichtingen en stond leeg. Ze kochten het en zouden er niet meer weggaan. Bert zou de ouderlijke boerderij niet overnemen, dat deed een van zijn broers. De boerderij overigens bestaat niet meer. Met 50 koeien was het niet meer rendabel. Zijn broer verhuisde naar Duitsland en begon daar een grotere boerderij. Na zijn schooltijd ging Bert in de textiel werken, eerst bij Schuttersveld in Enschede en toen bij Ten Hoopen in Neede. Het bedrijf sloot en hij zette zijn loopbaan voort in de meubelindustrie in Enschede en Eibergen. Als hobby had hij het boerendansen. Bert is erelid van de Folkloristische Dansgroep de Plaggenmeijers uit Rekken. Hij was vanaf zijn zeventiende lid en hield het zestig jaar vol. In die jaren traden ze ook in het buitenland op, in Italië, Duitsland en Groot-Brittannië. Truus bleef graag in het huishouden werkzaam.
Beide partners komen uit een groot gezin. Bert kreeg tien broers en vier zussen en Truus twee broers en drie zussen. Zelf kregen ze vijf kinderen, dertien kleinkinderen en vijf achterkleinkinderen. Een van de hoogtepunten in het jaar is de familiereünie. Dan komen er meer dan 100 familieleden naar Rekken. Komende september is er weer zo'n dag. Verder houden ze zich bezig met computerspelletjes, autorijden en fietsen.

Het bruidspaar kreeg de burgemeester op de bezoek met de felicitaties namens de gemeente Berkelland.

Meer berichten
 

Dagelijks het laatste nieuws in je mailbox ontvangen?

Aanmelden