De AED in de buitenkast is 24/7 bereikbaar. Foto: PR
De AED in de buitenkast is 24/7 bereikbaar. Foto: PR (Foto: )

Rekken is hartveilige buurt rijker

REKKEN - Met een nieuwe AED bij zorgboerderij Het Haaksbergerveen aan de Niekerkerweg en dertien extra burgerhulpverleners is Rekken nog beter voorbereid op hartcalamiteiten.

Bij de aanschaf van de AED heeft de familie Busser naast hun eigen deelnemers ook gedacht aan mountainbikers, wandelaars, andere passanten én aan de buurt. Maar een AED alleen is niet genoeg om levens te redden. Hiervoor zijn ook getrainde vrijwilligers nodig. Daarom hebben maar liefst dertien buurtbewoners van de Niekerkerweg/gedeelte Panovenweg de reanimatiecursus gevolgd. Allen hebben het diploma van de Hartstichting ontvangen en kunnen zich als burgerhulpverlener aanmelden bij het landelijk reanimatie-oproepsysteem van HartslagNu. Naast deze dertien was al een aantal buurtbewoners in het bezit van een reanimatiecertificaat.
De cruciale tijd bij een hartstilstand is de eerste zes minuten. Hoe sneller iemand gereanimeerd wordt, hoe groter de kans op leven én leven met minimale schade. Voor de professionele hulpverlening is het vaak lastig om binnen deze tijd bij een slachtoffer aan te komen. Een burgerhulpverlener kan dan in die kritieke minuten de eerste hulp opstarten.
Bij een 112-melding van een hartstilstand alarmeert de meldkamer de ambulance en tegelijkertijd burgerhulpverleners die in de buurt van het slachtoffer wonen en/of werken. Deze mensen ontvangen een sms- of app-bericht met daarin de locatie van het slachtoffer en/of de plek van de dichtstbijzijnde AED, die opgehaald moet worden. Burgerhulpverleners verlenen hulp totdat het ambulancepersoneel dit overneemt.
De cursus BLS/AED is verzorgd door de Stichting Reanimatie Onderwijs Eibergen.

stichtingreanimatieonderwijseibergen.nl

Meer berichten
 

Dagelijks het laatste nieuws in je mailbox ontvangen?

Aanmelden