Enkele mannen van het Beltrums Mannenkoor samen met enkele dames en heren van Fabuleous Fif-teen en band. Foto: PR
Enkele mannen van het Beltrums Mannenkoor samen met enkele dames en heren van Fabuleous Fif-teen en band. Foto: PR (Foto: )

'Music for life' jubileumconcert Beltrums Mannenkoor

Fabuleous Fif-teen en Rutger de Vries werken mee

Door Henri Walterbos

BELTRUM - "We vonden het leuk om na 30 jaar een keer een terugblik te werpen. Wat hebben we allemaal gedaan en gezongen, daar een compilatie van te maken, in combinatie met de aanstormende jeugd, in de vorm van Fabuleous Fif-teen," vertelt Gerard te Bogt van het vijftig mannen tellende Beltrums Mannenkoor over het jubileumconcert op 23 november in de Onze Lieve Vrouw ten Hemelopneming-kerk. Samen met de al 22 jaar bevlogen dirigent van het koor Hans Kienhuis vertelt hij enthousiast over het koor en het op handen zijnde jubileumconcert met de titel 'Music for life'.

Herbeleving
"Het concert wordt een muzikale terugblik op de jaren 60, 70 en 80. Het is tevens een herbeleving van die tijd. Niet alleen muziek maar ook beelden erbij van het Polygoonjournaal, zoals de autoloze zondag. Ook gebruiksvoorwerpen, mode en bands uit die tijd komen voorbij," begint Kienhuis. "We willen het publiek terugbrengen naar die tijd. Het moet een feest van de herkenning en herinneringen worden, met 'oh ja, dat hadden wijn vroeger ook thuis.' Vanaf het jaar 1989, ons oprichtingsjaar, komt de geschiedenis van ons koor ook voorbij in beelden. Het wordt geen standaard concert," benadrukt Kienhuis. "Het is zonder presentator en aankondigingen. Het gaat allemaal met beelden. Het moet een concert worden dat overdondert, met een enorme vaart. Het wordt 'licht uit, spot aan' en gaan met die banaan. Het moet een gevoel opwekken dat mensen spontaan gaan meezingen, dat ze dat niet kunnen onderdrukken. Ook lichtspektakel. Het showelement zal heel hoog zijn. Nummers zijn vooral van artiesten uit het tijdspad. Nummers die voorbijkomen zijn onder meer 'Hey Jude' en 'Hard days night' The Beatles, 'Land van Maas en Waal' van Boudewijn de Groot, 'Nights in white satin' Moody Blues, 'Pastorale' Ramses Shaffy en Liesbeth List, 'Imagine' John Lennon en 'Piano man' Billy Joel. Het is leuk de nummers meer vaart te geven met het ritme van deze tijd. Vroeger keken we Swiebertje. Als we dat nu kijken zeggen we 'goh, wat gaat dat langzaam.'" Ook zanger Rutger de Vries uit Winterswijk verzorgt een bijdrage aan het concert. "Samen met ons. Ook met zijn drieën doen we enkele nummers samen. De mensen moeten zich maar laten verrassen," lacht Kienhuis.

Fabuleous Fif-teen
De keuze voor Fabuleous Fif-teen was voor de Beltrumse mannen een logische keuze. "Het koor timmert enorm aan de weg. Zij geven weer een iets andere invulling aan het koor zijn. Zij laten iets van de huidige muziek horen. Deze dames zingen nu nummers die over tig jaar misschien wel evergreens zijn. Het is leuk er zo'n tegenhanger bij te hebben, en toch aanvult," verklaart Kienhuis de keuze. "Het is leuk die combinatie van generaties," vindt Michelle Ratering van Fabuleous Fif-teen. "Wij vinden het erg leuk om mee te doen en die oude nummers ook weer in een nieuw jasje te steken. We doen wel meer samenwerkingen met anderen. Dan is het vooral leuk dat je ook samenwerkingen hebt die je misschien niet verwacht. Een mooie uitdaging, en erg leuk, want mijn vader zit ook in het Beltrums Mannenkoor," lacht ze. "De nummers die we zingen stonden al op ons repertoire of we waren daar al mee bezig. We willen proberen de kerk wel een beetje aan het swingen te krijgen. Ook de mannen van het koor. We passen ons wel aan aan de sfeer van de kerk." Nummers die voorbijkomen zijn onder meer medleys van Abba en Queen." Wordt het Beltrums Mannenkoor begeleid door de begeleidingsband van Frank Sterenborg en Fabuleous Fif-teen door haar eigen begeleidingsband.

Gratis toegang
Het concert voor jong en oud begint 19.30 uur. De toegang is gratis. In de pauze wordt de bezoekers ook nog eens gratis koffie met iets lekkers erbij aangeboden.

Meer berichten
 

Dagelijks het laatste nieuws in je mailbox ontvangen?

Aanmelden