Spiritualiteit van het Weihnachtsoratorium

Algemeen

BELTRUM - De Commissie Ontmoeting & Inspiratie heeft een boeiende en inspirerende avond in petto, die plaatsvindt op woensdag 18 december om 19.30 uur in de Onze-Lieve-Vrouw-Tenhemelopnemingkerk in Beltrum. Om 19.15 uur staan de koffie en thee klaar. De entree is gratis, een vrije gift wordt zeer op prijs gesteld.

Bach componeerde zijn Weihnachtsoratorium voor de liturgische vieringen tijdens de kerkelijke hoogtijdagen tussen Eerste Kerstdag en Driekoningen rond de jaarwisseling van 1734-35.
Het werk bestaat uit zes delen, zes 'losse' cantates, die als één geheel worden beschouwd. Wat hun vorm betreft lijken ze erg veel op de Matthäus- en de Johannespassion: de tekst uit het evangelie wordt becommentarieerd door recitatieven, aria's en koralen.
De wijze waarop Bach met deze teksten uit de heilige Schrift omgaat, is een vorm van Schriftuitleg. Daartoe dienen hem de teksten van de aria's en de recitatieven, maar de grootste zeggingskracht gaat uit van Bachs muziek. Onder leiding van Ad de Keyzer, medewerker van het Titus Brandsma Instituut te Nijmegen, gaan de aanwezigen luisterend en overwegend met Bach op weg naar Kerstmis.

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant