Fabulous Fif-teen tijdens Amphion Open. Foto: PR Fabulous Fif-teen
Fabulous Fif-teen tijdens Amphion Open. Foto: PR Fabulous Fif-teen (Foto: PR Fabulous Fif-teen)

Fabulous Fif-teen klaar voor eerste eigen theatershow

'We willen echt uitdragen dat we een band zijn met vijftien zangeressen'

Door Henri Walterbos

BELTRUM - "We hebben er ontzettend veel zin in, maar het is ook best wel spannend." Michelle Ratering aan tafel bij café Dute, hartje Beltrum, samen met Annelotte Kalshoven en Eline Hoffman, vertellend over de eerste theatershow van Fabulous Fif-teen, de 'band met 15 zangeressen' waar ze alle drie deel van uit maken. Plaats van handeling Theater Berkelland in Eibergen, het voormalige 't Spieker, zaterdag 15 februari, 20.00 uur.

Ooit begonnen met zingen in een gelegenheidskoortje op de basisschool in hun woonplaats, om de kerstviering op te luisteren, nooit vermoedend ooit met elkaar 'professioneel' op een podium te staan. "Irma Asschert leidde dat koortje," gaat Michelle verder. "Toen we van school af gingen vonden we het zingen zo leuk dat we het jammer vonden dat het afgelopen was. Toen stelde Irma voor door te gaan." Vijftien jaar later is het plezier en enthousiasme nog even groot, zo niet nog groter. En nog komen de inmiddels jonge vrouwen, waarvan enkelen inmiddels buiten Beltrum wonen, trouw iedere week naar de repetitie. Bestaat de zanggroep in zijn geheel uit dames, dit was niet altijd het geval. "We hebben er ook jongens bij gehad, maar die zijn gestopt. Wel bestaat onze begeleidingsband alleen uit jongens. Of ze er ooit nog bij komen? Zeg nooit nooit," lacht Annelotte.

Werd in het begin bij zaal Dute gerepeteerd, waarbij de zanggroep werd begeleid door een valse piano die daar stond, of door karaoke-cd's, al snel kwam toetsenist Michel Hoitink de gelederen versterken. Inmiddels worden de dames begeleid door een vijfkoppige band. "Wat we nu doen is totaal anders dan in het begin. We bleven wel in de kerk zingen. De kinderviering met kerst. We waren toen niet op optredens gericht nog. Later dachten we wel van 'we kunnen veel meer nog, kunnen er meer uithalen als we er een band bij nemen'", weet Eline nog. "We hebben op braderieën gestaan, open dagen, het Glazen Huus, Ladies Night. Het is erg leuk om samen te oefenen en repeteren, maar we hadden ook allemaal wel de ambitie om het voor een publiek te doen, ergens naar toe te kunnen werken. Dat is nog veel leuker. We hebben ook diverse samenwerkingen gedaan zoals met orkesten en diverse koren."

Boerenmedley
Nadat de dames een boerenrockmedley deden tijdens het optreden bij PigPop ging de video als een lopend vuurtje door het sociale medialandschap. Michelle hierover. "We willen niet een groepje meiden zijn dat zingt, maar echt uitdragen dat we een band zijn met 15 zangeressen, echt in een feesttent kunnen staan. Die boerenrockmedley was iets wat mensen niet direct van ons verwachtten. Dat sloeg enorm aan. Hebben we enorm veel reacties op gehad. Veel ging in samenspraak met John Sonderen die ook de band leidt." Niet iedereen was direct enthousiast. "In het begin dacht ik 'moet ik echt dialect gaan zingen?', maar nu vind ik het hartstikke leuk," bekent Eline. "Dat nummer is altijd een feestje. Dan gaat het helemaal los."

Samen
"Het meeste wat we zingen doen we samen, omdat we een zanggroep zijn, maar we doen ook wel solostukken voor de afwisseling. We bedenken alles samen. Dat is ook onze kracht; alles samendoen," vindt Michelle. De dames kijken verder dan alleen de eigen zang. Annelotte: "Drama- en theaterdocente Amber Hofstede helpt ons met wat we willen overbrengen, welke bewegingen daarbij passen, wat leuk voor het publiek is. Dat vraagt ook meer van je dan alleen maar zingen. We zijn best wel perfectionistisch en ambitieus."

Publieksprijs
In no time bouwde het gezelschap een uitstekende naam op, werd tijdens Amphion Open de publieksprijs gewonnen. De 'twintigkoppige band' is inmiddels veel gevraagd. Zo staat het vrolijke gezelschap dit jaar op Paaspop Zieuwent. Voortvloeiend uit voornoemde zaken werd de groep door het Berkelland theater in Eibergen gevraagd een eigen theatershow neer te zetten. "Het is de eerste keer dat mensen speciaal voor ons een kaartje moeten kopen en ook het nodige verwachten", lacht Michelle. "Daar zijn we nu superdruk mee. We vinden het een enorme eer dat we hiervoor gevraagd zijn, maar het legt ook een bepaalde druk."

Theatershow
De show wordt tot in de puntjes voorbereid. "Het gaat alle kanten op met allerhande popnummers zoals van Abba en Kensington, tot en met Di-rect, Bruno Mars," vertelt Michelle enthousiast. "Van dikke show tot helemaal terug naar de basis. Iets akoestisch. Heel klein en puur. We willen laten zien dat we een groot feest kunnen bouwen, maar ook nog steeds kleine liedjes kunnen doen. We willen verschillende kanten van ons zelf laten zien. We zijn heel trots op onze vette band. Zij doen ook een solostuk."

"Misschien wordt er nog wel een traantje weg gepinkt", denkt Eline. "'Er is altijd wel iemand' van Is ook Schitterend in de intieme uitvoering van Suzan & Freek. We vinden het ontzettend leuk dat zij het zo goed doen. Zij hebben supermooie covers gemaakt. Dat vinden we een supermooi lied. Dat willen we heel klein brengen, in hun uitvoering gaan doen. We hebben dezelfde Achterhoekse roots."

De dames stralen met elkaar uit wat ze zijn, een groep vrolijke enthousiaste meiden die hun enthousiasme graag overbrengen en delen met het publiek. Het is een feestje om de drie dames te horen vertellen. Laat staan zingen, en dat in vijfvoud. Kaarten zijn verkrijgbaar via Theaterberkelland.nl/programma.

Meer berichten
 

Dagelijks het laatste nieuws in je mailbox ontvangen?

Aanmelden