Roos en Jet Grooters uit Noordijk werden vorig jaar eerste in de competitie beachvolleybal van Nederland voor meiden onder 13 jaar. Hierdoor plaatsten ze zich voor het NGJK beachvolleybal in Scheveningen waar ze derde werden. Ze werden door burgemeester Joost van Oostrum en Loes Gunnewijk tijdens de huldiging  geïnterviewd. Foto: Jan Hendriksen.
Roos en Jet Grooters uit Noordijk werden vorig jaar eerste in de competitie beachvolleybal van Nederland voor meiden onder 13 jaar. Hierdoor plaatsten ze zich voor het NGJK beachvolleybal in Scheveningen waar ze derde werden. Ze werden door burgemeester Joost van Oostrum en Loes Gunnewijk tijdens de huldiging geïnterviewd. Foto: Jan Hendriksen. (Foto: )

Berkellandse kampioenen in de schijnwerpers

BORCULO – "Het zal nog een hele klus worden om iedereen aan het slot van de avond op de traditionele groepsfoto te krijgen. We tellen vanavond namelijk maar liefst 182 kampioenen. En dat is een ongekend aantal voor dit jaarlijkse 'Kampioenenbal'."

Door Jan Hendriksen

Een zeer gemêleerd gezelschap werd door burgemeester Joost van Oostrum donderdagavond 20 februari in het gemeentehuis van Berkelland op enthousiaste wijze welkom geheten voor het jaarlijkse 'Kampioenenbal'. De 182 kampioenen hadden op een nationaal of Europees kampioenschap in 2019 een eerste, tweede of derde plaats behaald. En daarvoor werden ze op deze avond in het zonnetje gezet. "En terecht. Jullie hebben stuk voor stuk een prachtige prestatie geleverd waarop we als gemeente uitermate trots zijn." Loes Gunnewijk, sinds januari 2019 bondscoach van de nationale vrouwenwielrenners en voorheen succesvol wielrenster en veldrijdster, verleende haar medewerking aan het avondvullend programma. "Als geboren Achterhoeker ben ik trots dat ik in jullie midden mag zijn." Om beurten werden de kampioenen door burgemeester Joost van Oostrum en wethouder Anjo Bosman in het zonnetje gezet. Zo waren er de de slagwerkgroep van de Borculose muziekvereniging De Volharding en de drumfanfare van Euphonia uit Eibergen die het 'bal' mochten openden. Een opvallende kampioen was de 23-jarige Bjorn Kok uit Borculo. De Borculoër werd vorig jaar Nederlands kampioen worstenmaker in de categorie tot 25 jaar met zijn smaakvolle zelf gemaakte fijne rookworst, bakleverworst en karakteristieke naegelhout die hij in de pauze aan zijn mede-kampioenen liet proeven.

Demonstratie
Als enigen lieten de vrouwen van de Body by Dance van Odival Dance Centre (ODC) uit Eibergen op het podium zien waartoe zij in staat zijn. Deze enthousiast groep vrouwen behaalden een derde prijs op het NK streetdance/hiphop categorie Parents in Druten en werden Europees kampioen in Veldhoven. Als allerlaatste in de lange rij kampioenen werden de touwtrekkers(sters) van de touwtrekverenigingen Heure uit Borculo en Eibergen naar het podium gehaald. Onder hen coach Anton van den Berg van TTV Heure. "Steevast sluiten wij de rij van kampioenen. Maar dat is geen straf. We komen altijd met veel plezier naar het 'bal'." En dat wist ook de burgemeester. Want Joost van Oostrum liet aan het begin van de avond de touwtrekkers glimlachend weten dat de bar een half uur na afloop van de huldiging zou sluiten en dat dan einde 'bal' was.

'Petje op, petje af'
Alle kampioenen kregen bloemen en een thermobeker met opdruk. Maar niet nadat eerst Loes Gunnewijk aan de aanwezige kampioenen was voorgesteld en ze met alle kampioenen en andere belangstellenden het spel 'Petje op, petje af' speelde. Een nieuwe element tijdens het bal waarbij de parate sportkennis van de sporters werd getest. En dat werd zeer gewaardeerd.

De kampioenen van Berkelland zijn:
Muziek
Slagwerkgroep van Volharding uit Borculo. Zij behaalden zeer recent een tweede plaats in de tweede divisie op het NK Slagwerkensembles. De drumfanfare van Euphonia uit Eibergen. Zij werden Nederlands kampioen in de vierde divisie.
Trampolinespringen
Ayanna Norde, Lotte Mijnen, Nila Meulman, Lonneke Heijink, Larissa Buitenhuis, Harris Pondes, Esmee Wolters, Linn te Veldhuis, Koen Winkelhorst, Tara Buitenhuis, Marlein Kapers en Lotte de Vrught van gymnastiekvereniging RGV uit Ruurlo.
Nila en Lonneke behaalden een 2e plaats NK synchroon springen (junior 3e divisie); Larissa werd 2e bij de individueel pupil meisjes 2e divisie; Harris behaalde een 2e plaats op het onderdeel individueel junior jongens 2e divisie; Esmee werd 3e bij de senior dames 2e divisie, zij sloot hiermee haar trampoline periode mooi af; Linn werd Nederlands kampioen bij de jeugd 1 meisjes 1e divisie. (3x achter elkaar Nederlands kampioen!); Koen behaalde een 2e plaats bij de senior heren 1e divisie; Tara werd 3e bij de jeugd 2 meisjes 1e divisie; En als laatste het team RGV 3-1 met Marlein, Lotte, Nila en Lonneke zij behaalden zilver op het NK voor clubteams in de 3e divisie.
Paardensport
Adrie van Rijn, Jan Lutke Willink en Lynn Bouwmeester. Adrie behaalde een tweede prijs op het NK met zijn paard IPPON "Z" in de klasse M springen Veteranen; Jan werd Nederlands kampioen in het Z springen 40+ outdoor met zijn paar Zisinaa. En Lynn heeft samen met het equipe (team) zilver gewonnen op het NK eventing (dit is een samengestelde wedstrijd met dressuur, springen en cross)
Survival
Vera Mensink, Ronny Wantia en Rob Dimmendaal. Vera werd Nederlands kampioen overall (KSR = korte survivalrun) (over alle wedstrijden vanaf 18 jaar en behaalde een 2e plaats op het NK (dagwedstrijd); Ronny eindigde op een 3e plaats in het overall klassement Lange survivalrun (LSR), hij won het zilver tijdens het Nederlands Kampioenschap in Beltrum; Rob won het brons op het Nederlands Kampioenschap Survival Brandweer in de categorie veteranen werd hij eerste.
Volleybal/beachvolleybal
Roos en Jet Grooters uit Noordijk (beachvolleybal) en mixteam Tornax uit Ruurlo. Roos en Jet werden 1e in de competitie beachvolleybal van Nederland voor meiden onder 13 jaar. Hierdoor plaatsten ze zich voor het NGJK beachvolleybal in Scheveningen waar ze derde werden. Op NOJK beachvolleybal behaalden ze een zilveren plak. Het mixteam van Tornax uit Ruurlo een zilveren medaille op het NK in Utrecht.
Kegelen
Tosca Kruize, Edwin Nijhof, Rene Raaben, Marcel Liebrand, Monique Nijhof, Eduart klein Severt, Hans Snieder, Yvonne Liebrand, Martin Textor, Carla Bon, Dineke Huurneman, Peter Jan Bon allen van BKC (Borculose kegelclub). Zij wonnen individueel en in groepsverband diverse prijzen op het Nederlands kampioenschap. Tosca werd 3e op het NK individueel; BKC 1 werd kampioen in de 2e divisie en promoveerde hiermee naar de hoofdklasse; BKC 1 werd 2e na de bekerfinale (4e divisie); BKC/Noorden werd kampioen in de 4e divisie; BKC/Noorden werd 2e na bekerfinale (3e divisie)
Vechtsport
Lenny Prins, Max Muller, Stan Quist, Julia Scholte, Nyne de Rouw, Mik van den Berg, Amber van der Werf, Willemijn Stapper, Elly Steenbergen (niet aanwezig), Loes Hekkelman, Jesse Lijnsvelt, Thorvald oude Egbrink, Milou Klokman, Leonie Scholte en Gijs Lijnsvelt, allen lid van vereniging Kwoon Dat Mor. Goud voor: Lenny, Max, Stan, Julia, Mik en Willemijn. Zilver voor: Lenny, Max, Stan, Julia, Nyne, Mik, Elly en Milou. Brons voor: Lenny, Max, Stan, Julia, Nyne, Mik, Amber,Elly, Loes, Jesse, Thorvald, Leonie en Gijs. De meeste medailles maar liefst 8 werden behaald door Lenny Prins.
Slagersvak
Bjorn Kok uit Borculo. Bjorn is Nederlands kampioen worstenmaker geworden in de categorie tot 25 jaar.
Dans (streetdance/hiphop)
De dames van Body by Dance van ODC uit Eibergen: Zij behaalden een 3e prijs op het NK streetdance/hiphop cat. Parents in Druten. en werden Europees Kampioen in Veldhoven.
Mini bridge
Tessel Ligtenbarg en Matthijs Hilhorst uit Borculo en Laura Olthof, Jorn Essink en Iris Schotsman uit Ruurlo.
Matthijs en Tessel werden Nederlands Kampioen mini bridge; Laura en Iris behaalden een derde plaats op het NK mini bridge; Jorn won het zilver bij de pupillen 4-tallen en het brons bij de Aspiranten 4-tallen
Twirlen
Bente Broshuis. Bente behaalde een 3e prijs op het NK Twirlen in Almere
Zwemmen
Laurens klein Breteler, Ruud Ruiter en Theo Schouten
Laurens zwom op de NK Masters korte baan; 4 gouden medailles op 200 m schoolslag, 4x 200 m vrije slag, 4x100 m vrije slag en de 4 x 50 m vrije slag.; 3 zilveren medailles op de 100 m vrije slag, 4x50 m wisselslag en 4x100 m wisselslag en brons op 50 m schoolslag en 100 m schoolslag. Ruud zwom 2 NK's Masters in Zwolle en Amersfoort. In Zwolle nam hij de volgende prijzen mee: 1e op 100 m rugslag, 100 m vrije slag, 4 x 200 m vrije slag, 4 x 100 m en 4x 50 m vrije slag; 2e op 50 m rugslag, 200 m rugslag, 4 x 50 m rugslag, 4 x 100 m rugslag en 3e op 50 m vrije slag. In Amersfoort zwom hij nog 2x naar het zilver op de 50 m rugslag en 50 m vrije slag. Theo behaalde ook een geweldige lijst aan resultaten, cat. 70+. NK Masters korte baan in Zwolle: 1e 200 meter wisselslag; 1e 50 meter vlinderslag; 1e 100 meter wisselslag; 1e 50 meter rugslag; 1e 50 meter vrije slag; 2e 100 meter vrije slag; 1e 4 x 200 meter vrije slag; 1e 4 x 100 meter vrije slag; 1e 4 x 50 meter vrije slag; 2e 4 x 50 meter wisselslag; 2e 4 x 100 meter wisselslag. NK masters lange baan in Amersfoort; 1e 50 meter vlinderslag ;1e 50 meter vrije slag; 2e 100 meter rugslag; 3e 50 meter rugslag
Schietsport
SSV De Berkelschutters uit Broculo, met Danielle Lutke Willink, Suzanna van der Burgh en Sharon Dekker Laura Lefering (individueel). Het team won goud bij de dames hoofdklasse.en Laura pakte het brons bij de Junioren Dames (18 t/m 20 jaar)
Klootschieten
Jannetje Roest (KV De Onderlingen uit Haarlo) Marga Overgoor (KV Dijkhoek uit Borculo) en Suzan en Patrick Zieverink van KV 't Broek uit Ruurlo; Jannetje won een 3e prijs op het NK op het onderdeel straat en veld categorie 9 (70+); Marga werd Nederlands kampioen categorie. 8 (60+); Suzan (NK junioren) 1e prijs op zowel onderdeel veld, zetten EN straat! Ze werd allround kampioen categorie 4 (meisjes 16-18 jaar); Patrick (NK senioren) behaalde een 3e plaats op het onderdeel straat en 2e op het onderdeel zetten. In het allround klassement werd hij 2e categorie. 5 (19-39 jaar)
Touwtrekken
TTV De Heure uit Borculo: NK Indoor te Ommen werd een 3e plaats Jeugdklasse behaald; NK Outdoor te Dalerpeel werden de volgende prijzen behaald: 1e plaats 640 kg; 1e plaats 680 kg; 1e plaats 720 kg; 2e plaats mix 4x4. EK Outdoor in Castlebar Ierland: 1e plaats Open clubkampioenschappen 680 kg; 1e plaats Landenteams 640 kg; 1e plaats Landenteams 680 kg; 1e plaats Landenteams 720 kg.
De mixploeg van TTV Eibergen won dit jaar het goud tijdens de Nederlandse kampioenschappen en een zilveren medaille tijdens de Europese kampioenschappen in Ierland.

Meer berichten