Een jonge boomkikker, zonnend op boerenwormkruid. Foto: Jan Stronks
Een jonge boomkikker, zonnend op boerenwormkruid. Foto: Jan Stronks (Foto: )

VALA-lezing over de boomkikker

ACHTERHOEK - De Vereniging Agrarisch Landschap Achterhoek (VALA) is een ‘poelenproject’ gestart om het leefgebied voor zeldzame amfibieën te verbeteren. Op 12 maart biedt VALA voor geïnteresseerden een gratis fotolezing in aan over de boomkikker.

VALA is een agrarisch collectief waarvan de leden bestaan uit deelnemers aan de provinciale subsidieregeling Agrarisch Natuur- en Landschapsbeheer. Het collectief wil samen met agrariërs, particulieren en landgoedeigenaren een grote slag maken in het verbeteren van het leefgebied in de Achterhoek voor onder meer de boomkikker.

De Achterhoek is voor de boomkikker momenteel het belangrijkste gebied in Nederland. VALA heeft beheerafspraken gemaakt voor ongeveer 50 poelen in het verspreidingsgebied van de boomkikker. Behalve poelen is ook de aanwezigheid van bosranden, braamstruiken of houtsingels belangrijk: in de zomer zit de boomkikker daar graag te zonnen.

Ecoloog Jan Stronks werkt sinds 2016 voor VALA, en doet al sinds 1988 onderzoek naar de boomkikker in de Achterhoek. Als amateurfotograaf beschikt hij over prachtige foto’s van deze soort. Aan de hand van vele foto’s zal hij vertellen over de leefomgeving van de boomkikker, de ontwikkeling van de Achterhoekse populatie en wat de inwoners van de Achterhoek kunnen doen voor de boomkikker. “Door zijn luide roep is de boomkikker gemakkelijk in kaart te brengen. De verspreiding van de boomkikker in de Achterhoek is dan ook zeer goed bekend” zegt Jan Stronks. “Nederland pronkt met de Nachtwacht, wat mij betreft heeft de fotogenieke boomkikker en het fraaie landschap waarin deze soort leeft een vergelijkbare waarde.”

“Boer, burger of buitenlui, iedereen is welkom op de fotolezing” zegt Yvette Ruesen, manager bij VALA. “We werken het meest samen met de leden van ons collectief, daar zijn onze cursussen en bijeenkomsten vaak op gericht. Met deze lezing willen we juist iedereen uitnodigen die geïnteresseerd is in natuur op het boerenland. We willen ons enthousiasme voor natuur en landschap in de Achterhoek graag breder uitdragen.”

De gratis fotolezing is op donderdag 12 maart in Café Restaurant de Duif, Groenloseweg 57 in Ruurlo. De inloop start om 19.30 uur en de lezing is van 20.00 tot 22.00 uur.

Meer informatie over het poelenproject van VALA, praktische brochures en een kaartbeeld waar bijzondere amfibieën in de Achterhoek voorkomen staat op de website.


www.de-vala.nl/poelenproject

Meer berichten