Bewoners en medewerkers van de gemeente bij een 'schouw' van de Klaashofweg. Foto: Inge Waarlo
Bewoners en medewerkers van de gemeente bij een 'schouw' van de Klaashofweg. Foto: Inge Waarlo

Klaashofweg: groener en veiliger

EIBERGEN - De Klaashofweg in Eibergen heeft dagelijks het nodige verkeer te verduren. Geflankeerd door bomen die er niet echt florissant bij staan. Er is weinig groen, asfalt en tegels overheersen het straatbeelden. In de buurt zijn scholen en een kinderdagvoorziening. Het binnenkort wordt allemaal wat groener en verkeersveiliger. Volgens de gemeente zoals het er nu voor staat het najaar van 2020.

Door Rob Stevens

Het is inmiddels bijna twee jaar geleden dat een vijftiental bewoners, wijkagent Hergert Menkhorst en Harry ten Hagen en Inge Waarlo van de gemeente bijeen kwamen voor een korte presentatie en uitwisseling van gedachten over de gemeentelijke plannen met de buurt. Het accent van de plannen ligt op vergroening en verkeersveiligheid. Daarna volgde een gezamenlijke wandeling over de Klaashofweg.

Inmiddels is besloten dat de gemeente 140.000 euro uittrekt om de Klaashofweg tussen de Groenloseweg en de Huenderstraat te vergroenen en verkeersveiliger te maken. De uitvoering staat gepland voor dit najaar. Als voorbode op dat er wat te gebeuren staat, zijn vorig jaar al een aantal bomen verwijderd en plantsoenen van hun groen ontdaan. Daarvoor in de plaats komen nieuwe bomen en in de plantsoenen een mix van heesters. Vergelijkbaar met de inrichting van de Kruiskamplaan.
De gemeente heeft tegenwoordig een aantal uitgangspunten bij dit soort projecten. Een groene buurt verhoogt de leefbaarheid. Groen geeft schaduw en verkoeling en trekt vogels en insecten. Regenwater wordt langer in de buurt vast gehouden. En het onderhoud kan zo met minder gebruik van gif en ook goedkoper, met minder mankracht. Aan één kant van de weg zal het trottoir van de Klaashofweg een stuk smaller worden ten gunste van de groenstrook die met een gevarieerde kleurige en dichte beplanting zal worden opgevuld. De rode esdoorns die er stonden worden vervangen door magnolia (beverboom), Japanse sierkers en acacia. De snelheid van het verkeer is bewoners een doorn in het oog. Er komen enkele aanpassingen aan de weg in de vorm van plateaus en wegversmallingen. En ook met een doordachte positionering van de beplanting kan een snelheidsbeperkend effect worden bereikt.

Meer berichten
 

Dagelijks het laatste nieuws in je mailbox ontvangen?

Aanmelden