Mans Koster reikt het eerste routeboekje uit aan Richard Grevelink, voorzitter van de OVN. Foto: Rob Weeber
Mans Koster reikt het eerste routeboekje uit aan Richard Grevelink, voorzitter van de OVN. Foto: Rob Weeber

Uitreiking eerste boekje met oorlogsroute Neede

Algemeen

NEEDE - Neede is sinds woensdag een nieuwe fiets- en wandelroute rijker. In verband met 75 jaar Bevrijding heeft het 4 en 5 mei Comité Neede een 30 km lange fietsroute uitgezet door Neede, Noordijk, Lochuizen en Rietmolen die uit 37 verhalen bestaat. De verhalen verwijzen naar opmerkelijke gebeurtenissen uit de Tweede Wereldoorlog. Van die 37 zijn er 20 met behulp van een bord uitgebeeld. Daarnaast zijn er twee wandelroutes van 6 en 10 km door het dorp Neede. Zo hoopt het comité de herinnering aan de oorlog levend te houden. Woensdagmiddag reikte Mans Koster het eerste fietsrouteboekje uit aan de voorzitter van de Ondernemersvereniging Neede, Richard Grevelink.

Na de uitreikingsplechtigheid toog het kleine gezelschap naar het bord bij de Grote Kerk. De tekst op het bord verwijst naar de klokkenroof in 1943 door de nazi's. Het brons van de klokken werd gebruikt voor wapens.

Het comité is zeer te spreken over het tot stand komen van de route. Alle frames voor de borden zijn belangeloos gemaakt door Metaalbedrijf Diepenmaat uit Neede. De borden zelf kennen ieder een eigen sponsor, welke erop vermeld staat. De verwachting is dat in de loop van de week alle borden geplaatst zullen zijn. Hoewel het comité hoopt dat de route permanent wordt, is hierover nog geen zekerheid. In ieder geval is de verwachting dat de route tot eind 2020 blijft bestaan.

In verband met het coronavirus is het programma voor 75 jaar Bevrijding aangepast. Het programma wordt verplaatst naar uiterlijk 2021. Ook voor de fietsroute geldt dat bezoekers dienen te letten op het aantal bezoekers per bord en de minimaal verordende afstand onderling.

De boekjes zijn te verkrijgen bij de Streek- en Kookwinkel 'In den Vlearmoes' in de Oudestraat 45 , Neede. De kosten bedragen 2 euro per stuk.

Richard Grevelink en Mans Koster bij het routebord 'Klokkenverordening Grote Kerk'. Foto: Rob Weeber
Het infobord Klokkenverordening Grote Kerk. Foto: Rob Weeber

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant