Jacobus Trijsburg reikte de certificaten uit. Foto: Rob Stevens
Jacobus Trijsburg reikte de certificaten uit. Foto: Rob Stevens

Toekomst voor een traditie

NEEDE - Het is woensdag 1 juli, hartje zomer, als zestien tweedejaars leerlingen van het Assink Lyceum een certificaat uitgereikt krijgen. Voor hun bekwaamheid in het bouwen van een midwinterhoorn. En omdat ze er ook nog een melodie op kunnen blazen. Een traditie krijgt zo toekomst.

Door Rob Stevens

In de Van Gellicumzaal van het Assink Lyceum zitten woensdag zestien cursisten met wat klasgenoten te wachten op de uitreiking van hun certificaat. Ouders kunnen via een beeldverbinding thuis de ceremonie volgen. Het is immers coronatijd. Dat is ook de reden dat de uitreiking een aantal maanden is opgeschoven.

Begin dit jaar, 9 januari, begonnen de zestien leerlingen van het Assink Lyceum op school enthousiast aan het bouwen van hun eigen midwinterhoorn. Door de corona-uitbraak vond de afwerking van de hoorns noodgedwongen plaats in het atelier van de midwinterhoorngroep in Eibergen. In maart konden de hoorns mee naar huis om er thuis op te oefenen. Het bouwen werd afgewisseld met introductielessen in het blazen. Want dan heb je wel een hoorn gebouwd, maar zie er ook maar eens een goede klank uit te krijgen. Muziekdocent Edwin Steggink uit Enschede verzorgde de lessen. In september is daar voor de liefhebbers een vervolg op.

De uitreiking van de certificaten was in handen van Jacobus Trijsburg, voorzitter van de Gelderse federatie van Midwinterhoorngroepen. Hij vertelde over de eeuwenoude traditie van de midwinterhoorn. Hoe dit ‘cultureel erfgoed’ van de Achterhoek verloren dreigde te gaan en dankzij de inspanningen van de Eibergse onderwijzer Gerrit Hazewinkel weer nieuw leven werd ingeblazen. Hazewinkel liet zich voor deze traditie inspireren door de streekhistoricus en dialectschrijver Hendrik Odink.

De uitreiking van de certificaten vond plaats ‘per drietal’. Na het uitreiken van elk certificaat stelde Trijberg steeds verwachtingsvol de vraag: “En, ga je na de vakantie door met blok twee van de blaaslessen?” Het enthousiasme van Trijsburg op de vele ja’s van de leerlingen was overduidelijk. De traditie kampt met vergrijzing. Dankzij de inspanningen van de Eibergse Midwinterhoorngroep lijkt de aanwas van jong blaasbloed uit de regio verzekerd. De eerste lessen blijkt al dat er zoveel talent in de groep zit dat wellicht toehoorders daar eind dit jaar al van kunnen genieten. De traditie wil dat alleen tijdens de advent periode (29 november - 6 januari) op de midwinterhoorn buiten mag worden geblazen. 

Jacobus Trijsburg is in zijn nopjes met dit succesvolle initiatief. De zestien cursisten gingen met hun klasgenoten na de uitreiking gezamenlijk barbecueën. Vrijdag begon hun vakantie. En Trijsburg ging in Eibergen verslag doen van deze bijzondere bijeenkomst bij Gerrit Hazewinkel, de founding father van het midwinterhoorn blazen in de Achterhoek.

Meer berichten
 

Dagelijks het laatste nieuws in je mailbox ontvangen?

Aanmelden